Чистката в Нова ТВ взе главата и на шефа на "Нетинфо"

Бивш банкер и мениджър по продажби влизат в управата на медийната компания

Христо Христов

Изпълнителният директор и миноритарен акционер на "Нетинфо" Христо Христов, който се опълчи на започнатата чистка в медийната група на Нова телевизия от новите собственици на "Нова Броудкастинг груп", е отстранен от шефската позиция. Решението е на съвета на директорите на "Нетинфо", която притежава едни от най-популярните български новинарски сайтове и е част от сделката на дружеството на братята Кирил и Георги Домусчиеви за придобиването на "Нова Броудкастинг груп". Това става ясно от официално съобщение на медийната група за назначаването на двама нови души в управата на "Нетинфо".

Христо Христов притежава 3 процента от "Нетинфо", 27 на сто са на бизнесмена Радосвет Радев, който притежава и Дарик радио, а останалите 70 на сто бяха купени от Домусчиеви. На фона на водените преговори за придобиването от страна на новите собственици и на миноритарните дялове, избухна скандалът с налаганата медийна политика на журналисти от сайта gong.bg заради спуснати им новини. Главният редактор на спортния сайт  Николай Младенов напусна след натиск от новите собственици, а Христов го защити.

Промените в медийната група започнаха с раздялата с един от основателите на Нова телевизия Силва Зурлева и продължиха с отстраняването на Виктория Бехар, мениджър на "Стратегическо развитие“ на новините, заради неудобни въпроси към новия шеф на новините в телевизията Миляна Велева за обвързаността ѝ с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Преди около седмица стана ясно още, че новите собственици са предложили промяна в трудовите договори на  разследващите журналисти на медията Миролюба Бенатовау Генка Шикерова и Марин Николов. Офертата към тях е да минат на свободна практика, предлагайки разследванията си на Нова телевизия, без да се ползват от нейната защита. 

И докато за Бенатова, Шикерова и Николов засега не е ясно дали ще приемат това предложение, от телевизията съобщиха за раздялата си с Христо Христов.

"Нова Броудкастинг Груп оценява постиганото от него и му благодари за работата в компанията", пише в съобщението на телевизията от понеделник.

В него се посочва, че за прокурист на "Нетинфо" е назначена Стефана Здравкова, а за финансов директор - Станка Крушарска

Допреди да бъде привлечена в медийния бизнес Стефана Здравкова е била директор за България на eMAG, а между 2008 и 2015 г. последователно е била директор "Продажби“ на Logitech Europe и Toshiba Europe в България. Професионалната ѝ биография включва още мениджърски позиции в компаниите Siemens Mobile и XEROX Bulgaria. От "Нова Броудкастинг груп" обясняват, че ще разчитат нейния опит в развитието на устойчиви бизнес модели, предимно в технологични компании, за запазването на лидерската позиция на "Нетинфо" в сегмента на интернет сайтовете.

Станка Крушарска е с 14 години опит в областта на корпоративното банкиране, като последните пет е ръководила дирекция "Корпоративно банкиране“ в "Банка Пиреос България". Преди това е работила в "Банка ДСК" и "Хеброс Банк".

"Нетинфо" притежава АБВ Поща, Vbox7.com, Vesti.bg, Dariknews.bg, Nova.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg и много други сайтове, които месечно се посещават от над 3 млн. онлайн потребители.

Споделяне

Още от Общество