Човечеството потегля към звездите

Така се очаква да изглежда звездолетът до Алфа Кентавър

Човечеството тръгва към звездите. Така може да се обобщи случилото се на 12 април вечерта в Ню Йорк, където световноизвестният британски физик проф. Стивън Хокинг и руският изобретател и милиардер Юри Милнер обявиха началото на проекта си Breakthrough Starshot. Минималната цел е направен от човешка ръка апарат да стигне в рамките на един човешки живот до втората най-близка до Земята звездна система – Алфа Кентавър.

Проектът Breakthrough Starshot има за цел да разработи "нано космически кораб" (малка роботизирана космическа сонда), която ще бъде ускорена до 20% от скоростта на светлината чрез лазер.

Апаратът трябва да достигне Алфа Кентавър за 20 години и да изпрати обратно снимки на всички планети, открити в тази звездна система.

Разстоянието до Алфа Кентавър е 4.37 светлинни години, което е около 40 000 милиарда километра. Най-бързият от съществуващите сега космически кораби ще пътува до там 30 000 години.

"Днес, ние се ангажираме с този следващ голям скок в космоса. Защото ние сме хора и нашата природа е да летим", каза Хокинг по време на пресконференцията.

"Земята е чудесно място, но тя не може да съществува вечно, рано или късно ще трябва да се обърнем към звездите. Breakthrough Starshot е една вълнуваща първа стъпка в това пътешествие", допълни Хокинг. Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг също се е присъедини към инициативата.

Програмата ще има първоначален бюджет от 100 милиона долара.

Звездолетът ще има размер на компютърен чип, оборудван със соларен панел. Учените ще използват мощен лазер, за да изстрелят стотици от тези апарати в земната орбита и след това ги ускорят до 1/5 от скоростта на светлината. Концепцията е същата като при ветроходите, но вместо вятър, ще се използва светлинна енергия.

"Човешката история се състои от големи скокове. Преди 55 години Юрий Гагарин стана първият човек в Космоса. Сега е време да тръгнем към звездите", каза Юри Милнер, който е кръстен от родителите си на първия космонавт.

Проектът ще срещне множество предизвикателства. Учените трябва да изобретят достатъчно миниатюрни камери, който да се вместят в размерите на устройството. Същият проблем стои и пред соларния панел, който трябва да дава енергията. Апаратът ще има нужда и от достатъчно здрави, но и ефективни слънчеви "платна", които да използват подемната сила на лазерния лъч.

Според проф. Стивън Хокинг човечеството може да създаде този апарат до 30 години.

Споделяне

Още от Общество

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?