Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Чумата по свинете се разраства - влезе в четвърти комплекс

Всички домашните прасета трябва да се заколят, зове шефът на БАБХ

3 коментара
Чумата по свинете се разраства - влезе в четвърти комплекс

Чумата по свинете превзема страната. Заразени диви прасета минаха Балкана. Две са отстреляни в Пловдивско. Заразата влезе и в четвърти промишлен свинекомплекс в село Попино, област Силистра. Регистрирано е и ново огнище в Бяла при домашно гледани прасета, така общият им брой нарасна до 23. Нов случай при 6 диви прасета е открит и в община Свищов.

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев призова всички собственици на домашни прасета да ги заколят, дори и в областите, където няма установена африканска чума. Според него само така ще спре разнасянето на заразата.

Избиването на домашните животни в 20-километровата зона около 63-те промишлени свинекомплекса трябва да стане задължително до 2 август. Ако собствениците им не го направят, ги грози санкция до 1000 лв., предупреди Дамян Илиев. От обясненията му стана ясно, че тази мярка не е гаранция, че болестта няма да влезе във фермите.

Румен Караманов, собственик на най-голямата свинеферма у нас, в която се отглеждат 86 000 прасета, е решил проблема с умъртвяването на домашните животни в охранителната зона с плащането на стопаните по 250 лв. на убито прасе.

Добрич е четвъртата област след Русе, Плевен и Разград, в която е обявено бедствено положение. Целта му е превантивна - да не се допусне чумата в областта, където все още няма установено огнище на зараза. Бедственото положение позволява издаването на заповед до всички стопани на домашни прасета да ги заколят доброволно до 5 август. След това започват проверките и който не го е направил, ще бъде санкциониран, предупреди областният управител на Добрич Красимир Кирилов пред БНТ.

Междувременно Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) съобщи, че преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Това се прави като предпазна мярка срещу разпространението на африканската чума по свинете. Миналата седмица ДФЗ спря и проверките на място на останалите фермери в засегнатите области.

Заразата превзема нови територии

Според данните на БАБХ към момента огнищата на болестта при домашните прасета вече са 23, а засегнатите свинекомплекси станаха 4. Три от тях са в област Русе, където бедственото положение беше удължено до 21 август със заповед на областния управител Галин Григоров.

Четвъртата заразена ферма е в село Попина, община Ситово, област Силистра. Там предстои да бъдат убити 17 000 прасета.

В друг свинекомплекс в Русе – този в село Юделник, където се отглеждат 17 200 прасета, засега чумата все още не е влязла. Всичките взети 280 проби от животните са отрицателни, казаха от Областната агенция по безопасност на храните с уточнението, че окончателните официални резултати от пробите ще излязат довечера, съобщи БНТ.

В другите три свинекомплекса – Николово (17 000 прасета), Бръшлен (40 000 прасета) и Голямо Враново (30 000 прасета) продължава умъртвяването на животните.

До сряда ще бъдат загробени всички 17 000 убити свине от фермата в село Николово, обещават от Областната дирекция по храните в Русе.

Шефът на БАБХ Дамян Илиев пък похвали собствениците на комплекса в сило Бръшлен- "изключителен мениджмънт". Всичките 40 000 свине вече са умъртвени и до петък ще бъдат загробени. "За такъв кратък срок никой в Европа не е успял да го направи", каза Дамян Илиев. Умъртвените прасета в село Бръшлен ще се загробват в подготвения терен в стар рибарник край село Ряхово, община Сливо поле.

Във фермата в селоГолямо Врановоевтаназията на животните ще започне най-рано в сряда, защото трябва да се осигури допълнителна техника и екипи. Там трябва да бъдат убити около 30 000 прасета.

Във видинския ромски квартал "Нов път"във вторник започва евтаназия на всички домашни прасета, каза Дамян Илиев. Той посочи, че откритото заразено прасе се намира на около 3 км от комплекс, където се отглеждат 4000 свине. Рискът те също да са заразени е много голям, каза Дамян Илиев.

Новото огнище при домашни свине е открито в град Бяла, област Русе. Общият брой на заразените прасета е 9, като те не са били регистрирани. Бяла попада в 10 км надзорна зона, създадена около огнището в регистрирана фамилна ферма тип А в село Пет кладенци.

Установен е и нов случай на африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, съобщи още БАБХ.

Всички домашни прасета под ножа

Най-сигурният начин да се спре заразата е всички домашни прасета да бъдат заклани, дори и в областите където няма чума, стана ясно от думите на Илиев.

"В районите, където няма вирус, това да стане незабавно (убиването на прасетата в заден двор – бел. ред.)", каза Дамян Илиев пред БНТ във вторник.

Той препоръча на хората да сварят месото от свинята, а не да го слагат сурово във фризера, защото вирусът на африканската чума се запазва близо година. При термична обработка на месото на висока температура вирусът умира.

В Добрич над 950 домашни прасета трябва да бъдат убити от собствениците им до 5 август. В противен случай са заплашени от санкции от 150 лв. до 1000 лв., каза областният управител Красимир Кирилов.

В Добрич в свинекомплекси се отглеждат общо 120 000 животни. От тях най-голямата, не само у нас, но и на Балканите, се намира в село Козлодуйци. В нея се отглеждат около 86 000 прасета, каза Румен Караманов, управител на фермата и председател на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите у нас.

"В периметър от 3 км елиминирахме животните от заден двор. Дадохме на хората по 250 лв. независимо дали са регистрирани или не (прасета – бел. ред.)", каза Караманов. Той призна, че на други места има доста затруднения с умъртвяването на животните. Най-вероятно, защото няма финансов стимул за стопаните.

Именно така е направила Чехия – дала е пари на собствениците на домашни прасета да ги заколят и е предотвратила разпространението на африканската чума, обясни преди дни еврокомисарят по храните Витянис Андрюкайтис.

Той каза още, че българските власти са закъснели с мерките, защото в момента е пика на заразата и тя се предава бързо. Еврокомисарят предупреди, че има риск целия сектор да бъде ликвидиран.

Ако се стигне до това, загубите се оценяват от Румен Караманов на около 3 млрд. лв. Той посочи, че в свинекомплексите се отглеждат около 1.5 милиона свине, а не 600 000 както съобщиха неотдавна от БАБХ. За Караманов единствената правилна мярка е обявяването на извънредно положение.

Виновни няма

"Лесно е, ако намерим един виновник и да приключим проблема с чумата, но това не е така",каза Дамян Илиев в отговор на въпрос кой е виновен за закъснелите мерки.

Той обясни, че всички мерки за биосигурност не могат да дадат 100% гаранция. Причината - "в околната среда има стабилен резервоар на вируса и контактът между околната среда и домашни свине и след това индустриални ферми е толкова силен и много рядко преодолим, че затова стигнахме до това положение", разясни Илиев.

Той даде за пример Румъния, което доказва теза му, че основната опасност за разнасянето на заразата идва от задния двор. "75% от прасетата в северната ни съседка се гледат в заден двор. Там също хората, като и при нас си пускат прасетата по улиците, бунищата, където идват диви прасета и този контакт води задължително до предаване на заразата", каза д-р Илиев.

Ако има заболяване в 20-километровите охранителни зони при домашните прасета, опасността заразата да се прехвърли на свинекомплекса е много голяма, допълни той.

Междувременно от "Демократична България" призоваха за оставката на шефа на БАБХ Дамян Илиев. Тя беше поискана от БСП още в петък.

Няма признаци към момента това да се случи. Под ръководството на Дамян Илиев фермерите преживяха птичия грип с изклани хиляди птици, а след това и чумата по овцете и козите от миналото лято.

Криза за свинско няма да има

"Не мога да си представя, че ще има криза със свинското месо", заради чумата, каза Дамян Илиев. Според него "не може да се случи драстичен скок в цената на свинското".

Аргументът на д-р Илиев е, че 40 – 50% от свинското месо на пазара у нас е от български производители, а останалото е внос. Преработвателите също работят и с месо отвън.

Още с обявяването на извънредното положение в област Русе, големите хранителни магазини са прекратили договорите си за доставка на свинско месо с един от най-големите местни свинекомплекси, където е установена заразата. В момента се снабдяват със свинско месо от областите, където няма чума.

В един от магазините в Русе, който има собствена транжорна, са прекратили договорите с фермите от региона. "Това решение се взе миналата седмица след обявяване на чумната епидемия в регион Русе", каза Борислав Дончев, управител на хипермаркет и ветеринарен техник, пред БНТ.

В магазина му се предлага само българско свинско. "За нас по-добро от българското месо няма... Това е факт, който е неоспорим", каза Дончев. Той посочи, че в магазина има стриктен контрол на месото. Всяка доставка идва с документи, където е вписано, че е годно за крайни потребител. Освен това самият магазин всеки месец прави свое изследване на в лаборатория.

Към момента няма драстично увеличение на цената на свинското. От големите хранителни вериги в Русе обаче отчитат завишен интерес на потребителите към пилешкото месо и рибата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. kompetenten
  #3

  В свинефермите като колят прасетата ще не варят месото, а заравят труповете?

 2. bobacko
  #2

  Тая чума освен по свинете, по други животни ходи ли? Щото като гледам в прЕкуратурата какво става и си мисля, че и по хората ходи. Или пък в прЕкуратурата не са хора, а свине? Мисля си, но не мога да стигна до правилното заключение. А и защо БАБХ не изследват ДП се чудя? Да не би африканската чума да е тръгнала от него?

 3. ARROGANT
  #1

  "Има ли прасе, има проблем. Няма ли прасе, няма проблем." По Сталин > перефразирано.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.