Covid-ваксината на BioNTech и "Пфейзер" с обещаващи резултати при първи тестове върху хора

Covid-ваксината на BioNTech и "Пфейзер" с обещаващи резултати при първи тестове върху хора

Ваксината срещу Covid-19, разработена от немската биотехнологична фирма BioNTech и американския фармацевтичен гигант Пфайзер (Pfizer), показа потенциал и беше установено, че се понася добре при изпитанията върху хора в ранния стадий на тестове, съобщиха в сряда от двете компании, цитирани от Ройтерс.

Това е четвъртата експериментална ваксина за коронавирус, която показва обещаващ потенциал при ранния стадий на тестване върху хора, заедно с проектите на други компании като Moderna, CanSino Biologics и Inovio Pharmaceuticals.

Немската компания BioNTech каза, че тестването на две дози от нейната ваксина BNT162b1 върху 24 здрави доброволци показва, че след 28 дни те са развили по-високи нива на антитела срещу Covid-19, отколкото обикновено се наблюдават при заразени с коронавируса хора.

Тя допълни, че по-високата от двете дози - и двете прилагани чрез две инжекции в рамките на три седмици една от друга - е последвана от кратко повишаване на температурата при трима от четирима участници след втората инжекция.

Трета доза, тествана в по-висока концентрация в отделна група, обаче не е била повторена поради болки при инжектирането.

"Тези първи резултати от изпитанията показват, че ваксината води до имунна активност и предизвиква силен имунен отговор", каза съоснователят на BioNTech и главен изпълнителен директор Угур Сахин.

Той също така посочи, че се подготвят по-големи изпитания, които да покажат дали досегашните резултати означават реална защита срещу истинска инфекция.

Изпитванията в ранен стадий на ваксини върху хора са предназначени да измерят определени антитела и други имунни маркери в кръвта като индикатор за готовността на организма да се бори с инфекцията, което след това обаче изисква допълнително валидиране.

BioNTech и "Пфайзер" се очаква да изберат най-обещаващата от четири експериментални ваксини за по-мащабно изпитание, включващо до 30 000 здрави участници, което вероятно ще започне в Съединените щати и Европа в края на юли, ако получи регулаторна зелена светлина.

Все още обаче резултатите от тестването на ранен етап на трите други потенциални ваксини на BioNTech все още не са публикувани.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус