"Да, България" иска разследване на КТБ, "Лукойл", ПИБ и "Булгартабак"

"Да, България" няма да работи заедно с партии, които не приемат нейния списък с "далавери", които трябва да бъдат разследване. Това обяви лидерът на новоучредената политическа формация Христо Иванов пред бТВ.

"Ще имаме един списък от съвършено конкретни далавери, за чието разследване ще настояваме в парламента. С конкретни срокове. Например КТБ, например "Булгартабак", например ситуацията около "Лукойл" и неплащането на данъци от тях, например всички схеми, които се свързват с ПИБ, или с един от най-големите инвеститори в България – един невзрачен никому неизвестен кипърски адвокат, зад който очевидно се крие някой друг. Това ще бъде списък, който конкретно ще покаже в очите на българското общество какво смятаме да направим...кои са онези обори, които искаме да изчистим. (Този списък) сигурен съм ще отблъсне много оферти за работа с нас", отговори Иванов на въпрос дали "Да, България" би работила с ГЕРБ и Бойко Борисов.

"Не е моя работа да давам оценки и присъди за Бойко Борисов. Нека той да се огледа в този списък, както трябваше да се огледа в огледалото и сам да прецени. Почти във всяка партия от големите, включително в ГЕРБ, има страшно свестни хора. С тях индивидуално ние сме готови да работим, стига те да желаят", допълни бившият правосъден министър.

Според доц. Кристиян Таков, съосновател на "Да, България", ГЕРБ би могла да принуди Бойко Борисов да промени поведението си по въпросните теми.

Христо Иванов обясни, че проблемите на съдебната ни система и на борбата с корупцията са политически.

"Не можем да говорим за образование, за здравеопазване, национална сигурност, без да решим проблема с разрушаването на българската държавност от корупцията. Този проблем се решава в парламента и чрез промяна на политическата сцена", каза той.

В отговор на въпрос дали "Да, България" е свързана с бизнесмена и издател Иво Прокопиев Христо Иванов каза: "Поставили сме високо като приоритет необходимостта да покажем липсата на зависимости от един конкретен фактор, както и да се казва той".

"От самото начало обявяваме как се финансираме, какво харчим, имаме широка база дарители. Средният размер на даренията, които получаваме, е около 120 лева. Няма място за зависимост от олигарси, без значение дали са добри или лоши. "Да, България" се създава върху дух на непримирима независимост. Нито един от хората в нашия Национален съвет няма да си даде името и лицето, за да бъде параван на някого”, каза лидерът на "Да, България".

По темата за реформата в прокуратурата той обясни, че главният прокурор не трябва да се избира пряко.

"Това е избор, за който трябва да се направи преценка за кръг от професионални качества, които не мисля, че могат да се подлагат на този тип гласуване. Нямам заровени томахавки със Сотир Цацаров, Имам критика към всеки един главен прокурор досега, защото системата е сбъркана. Това, че Цацаров има недалновидността да застане в защита на тази система, която е доказала своята порочност, е негов избор. Нямам с него война”, коментира Христо Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България