Дарт Вейдър получи психодиагноза

Дарт Вейдър получи психодиагноза
Френските психиатри поставиха диагноза на Дарт Вейдър – героят от киноепопеята "Междузвездни войно", един от най-известните и популярни злодеи в историята на киното. Оказва се, че комадващият армията на Галактическата Империя страда от гранично разстройство на личността – състояние, характеризиращо се с извънредна импулсивност и висока степен на тревожност.

До извода, че Дарт Вейдър страда от психическо разстройство учените стигнали като анализирали поведението на героя, начина му живот и принципите, от които се ръководи. Изучавайки личността на злодея, учените открили шест от деветте признака на граничното личностно разстройство, изброени в Ръководство по диагностика и статистика на психическите разстройства (DSM-IV).

Симптомите, поведението и афектите на граничните личности варират от гняв, празнота, депресия, неотслабващи непрекъснати нарцистични изисквания, инфантилно търсене на обекта, проективна идентификация, разцепване на обекта в отношенията с хората, примитивна идеализация до уязвимо отчитане на реалността и объркана идентичност. За поставяне на диагноза обикновено са достатъчни пет съвпадения от деветте.

По думите на психиатрите заболяването обяснява и популярността на характера на Вейдър сред подрастващите. Отбелязва се, че младежите виждат в Дарт Вейдър сродна душа, тъй като младите зрители често сами страдат от гранично разстройство на личността.

В изследването на характера на предводителя на армията на Галактическата Империя е посочено също, че Тъмната страна на Силата, чийто представител е Вейдър, може да се сравнява с употребата на наркотици. Така, според учените, изповядвайки ценностите на Тъмната страна, Дарт Вейдър изпитва удоволствие, но разбира, че извършва нещо забранено.

Пълният анализ на личността на кинозлодея скоро ще бъде публикуван в списание Psychiatry Research.

Споделяне

Още от