Държавен дълг за земеделските субсидии потушава фермерските протести

Направено било "почти невъзможното” да се намерят парите, каза Мирослав Найденов

Мирослав Найденов. Сн. БГНЕС

С емитиране на държавен дълг ще се платят субсидиите за земеделците за обработваема площ в размер на 1 млрд. лв., заради чието забавяне фермерите заплашваха с масови протести идната сряда, но след изявление на земеделския министър , че в понеделник ще започнат да им превеждат парите, се отказаха от демонстрации.

Според съобщение на Министерството на финансите от петък, предстоящите плащания на зърнопроизводителите ще бъдат взети от фискалния резерв на страната.  От ведомството на Симеон Дянков уточняват, че средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия "в съответствие с процедурите и сроковете по регламент".

"За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, се предприе актуализиране на емисионния календар", посочват от министерството. Това означава, че на пазара ще бъдат пуснати за продажба ценни книжа, чрез които да се набере нужната сума, която да бъде възстановена в резерва.

На сайта си БНБ пък съобщи, че на 20 февруари 2013 г. институцията ще проведе аукцион за продажба на 6-месечни краткосрочни съкровищни бонове с падеж 22 август. Номиналът на емисията е 800 хил. лв. За понеделник- 18 февруари, е насрочен аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност пет години. Номиналната стойност при тях е 45 млн. лв. с 3 на сто лихва.

По-рано през деня министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че държавата била направила "почти невъзможното”, за да намери 1 млрд. лв., за да плати на фермерите субсидиите за обработване на земеделските площи и парите ще бъдат преведени на селските стопани във вторник или най-късно в сряда. Това стана ясно след свикана извънредна среща при премиера Бойко Борисов зърнопроизводители и земеделци, които заплашват с протести в сряда, ако не им бъдат преведени директните плащания.

Плащането на европейските субсидии за обработване на земя бе отлагано два пъти. Според първоначалните планове плащанията по 26 лв. на дка е трябвало да започнат на 20 януари, а след това са били разделени на два транша - по един през януари и февруари, макар от 2010г. заради кризата Еврокомисията да позволява парите да се превеждат още от 15 октомври вместо от регмантерияния  срок -  1 декември. В България обикновено обаче това става през март.

Проблемът със собсидиите бе обсъждан и в четвъртък отново при министър-председателя Бойко Борисов. Тогава прогнозите на агроминистъра бяха за изплащане на средствата до края на февруари. След като обаче  премиерът възложил на финансовото министерство да намери решение на проблема, ден по-късно от ведомството на Симеон Дянков вече го били открили.

Затова била свикана извънредната среща с асоциациите на зърнопроизводителите, на земеделските производители и на кооперациите в България, които са най-големите браншови организации в земеделския сектор).

Информирахме ги, че от понеделник ще започне изплащането на 100% на цялата сума от дължимите европейски субсидии. В рамките на ден-два, тоест вторник, най-късно сряда, те ще бъдат по сметките на земеделските производители, допълни агроминистърът. "Надявам се, с това да отговорим на техните очаквания и се надявам, това напрежение, което се породи във връзка със забавянето на изплащанията на тези средства, да бъде понижено”, каза министър Мирослав Найденов.

"Ние направихме почти невъзможното, в условия на финансов дефицит през януари във връзка с извънредни плащания, да осигурим този финансов ресурс, който е близо 1 милиард лева. Откъде са взети парите, могат да ви отговорят от финансовото министерство”, каза Найденов, цитиран от агенция "Фокус”.

През почивните дни в събота и неделя, служители на Фонд "Земеделие” ще работят, за да може в понеделник средствата да тръгнат към земеделските производители и в рамките на ден-два всички да си ги получат, поясни още министърът.

Веднага след изявленията на Найдонев от Асоциацията на земеделските производители съобщиха, че ако получат субсидиите си до вторник, членовете ѝ няма да участват в Националния протест на зърнопроизводителите. "Премиерът ни увери, че е положил неимоверни усилия по отношение на това да осигури средствата и в понеделник 850 милиона ще пътуват към Разплащателна агенция”, каза председателят на организацията Христо Цветанов пред "Фокус”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?