Държави отлагат втората доза от ваксината, Pfizer предупреди, че това влияе на ефикасността й

Държави отлагат втората доза от ваксината, Pfizer предупреди, че това влияе на ефикасността й

На фона на решението на Дания и Великобритания да удължат интервала между поставянето на първата и втората доза от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer и BioNTech, двете компании предупредиха, че ефикасността ѝ не е гарантирана, ако втората доза не бъде получена на 21-ия ден след първата. Двете компании нямат клинични доказателства, че организмът остава защитен от коронавируса след това, обявиха те в понеделник.

Доказано е само, че ваксината може да бъде ефикасна, ако втората доза бъде получена до 42 дни след първата.

По този повод Европейската агенция по лекарствата обяви тази вечер, че лицензираните от нея срокове между дозите трябва да се спазват. В противен случай употребата на ваксината на "Пфайзер" и "БиоНТех" би била в нарушение на издаденото разрешително.

Изявленията идват, след като правителството на Дания одобри официално периодът между двете дози да е до 6 седмици. Подобно предложение, според агенция Ройтерс, обсъжда и германското правителство. Мотивът е недостиг на ваксини заради производствения капацитет на Pfizer и BioNTech, чийто препарат единствен засега е одобрен от Европейския съюз.

Дания оправда решението си с намерението повече хора да получат първата доза, предаде Франс прес.

"Досега казвахме, че трябва да минат три до четири седмици между всяка инжекция, но можем лесно да изчакаме до шест седмици", каза ръководителят на Националната агенция по здравеопазване Сьорен Бронстрьом.

Новата препоръка касае както ваксината на Пфайзер/БиоНТех, така и тази на Moderna ("Модерна"), която е в процес на одобрение в ЕС.

"По този начин ние можем да ваксинираме повече хора още от сега", увери Бронстрьом, подчертавайки, че анализът се основава на предоставена от лабораториите документация, в която говори за втора доза, получена между 19-ия и 42-ия ден след първата.

В Дания, с население от 5,8 милиона души, вече получиха първа доза ваксина срещу КОВИД-19 близо 47 000 човека, сред които кралица Маргрете Втора. Кампанията в страната започна на 27 декември.

Новината идва в момент, когато Великобритания, обхваната от нова вълна от коронавируса, реши да удължи до 12 седмици интервала между двете дози от ваксината на Пфайзер/БиоНТех и на АстраЗенека/Оксфорд. Ваксинациите с първата започнаха през декември, а с втората - само във Великобритания от понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?