Държавната администрация ще използва само https заради кибер сигурността

Над 130 инциденти в информационната сигурност у нас са станали през май

Държавната администрация ще използва само https заради кибер сигурността

Всички интернет портали на държавната администрация ще използват само https заради кибер сигурността. Това е заложено в изпълнение на Националната стратегия "Кибер устойчива България 2020", съобщиха от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ)

Повече от 130 инциденти в информационната сигурност е регистрирал Националният център за действие при инциденти в информационната сигурност - CERT България през май 2017 г., сочат данните от месечния бюлетин на центъра в ДАЕУ.

Продължава тенденцията на увеличаване на атаките тип отказ от услуги (DDoS) – над 40 на сто от подадените общо 176 сигнали. Следват атаките със зловреден софтуер (22%) и тези, свързани с фишинг сайтове (23%). Засегнатите IP адреси са над 5400.

През май беше осъществена една от най-мащабните атаки за разпространение на рансъмуер – WannaCray, припомнят от CERT България, като правят обзор на атаката, засегнала десетки държави в целия свят. Експертите апелират за повишено внимание и отговорност към собствените системи и данни, които трябва редовно да бъдат актуализирани, а данните да бъдат архивирани с поддържани резервни копия офлайн.

CERT България напомня още, че една от основните превантивни мерки срещу атаки и инциденти в мрежовата и информационна сигурност е своевременното прилагане на ъпдейти, отстраняващи уязвимости в сигурността.

В съответствие с Наредбата за общите изисквания за мрежова и информационна сигурност служителят или звеното по мрежова и информационна сигурност в съответната администрация са длъжни да уведомяват незабавно Националния център за действие при инциденти по отношение на информационната сигурност за всеки инцидент в информационните системи на административните органи.

През май на страницата си www.govcert.bg CERT България е отправил 16 предупреждения за ъпдейти, отстраняващи уязвимости в сигурността на продукти на Adobe, Apple, Cisco, Google, Intel firmware, Joomla!, Microsoft, Mozilla, Samba, TrendMicro и WordPress.

Споделяне

Още по темата

Още от IT