Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавната енергетика се оказа по-зле от преди година

Влошаване на финансовото състояние за тримесечието отчитат фирмите на БЕХ, без НЕК

12 коментара
Държавната енергетика се оказа по-зле от преди година

След отчетеното с фанфари сериозно подобряване на финансовото състояние на държавната енергетика през 2015 г., обявените отчети за първото тримесечие на 2016 г. на част от дружествата от групата на "Българския енергиен холдинг" сочат, че нещата съвсем не са розови и спрямо същия период на миналата година положението всъщност е по-зле.

Това сочат публикуваните на сайта на Министерството на финансите тримесечни отчети на държавните фирми.

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" е намаляла с 26 млн. лв. Също с толкова по-нисък е положителният финансов резултат на Мини "Марица Изток". С 8.6 млн. лв. е спаднала и печалбата на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) спрямо първото тримесечие на 2015 г. На загуба от 9.2 млн. лв. за периода е ТЕЦ "Марица Изток 2", докато година по-рано е била на плюс с 5.8 млн. лв. С подобрени финансови резултати е само "Националната електрическа компания" (НЕК), която отчита ръст на печалбата от 13.86 млн. лв. в сравнение с януари-март миналата година, но това се дължи на постъпленията от фонда "Сигурност на електроенергийната система", откъдето са преведени 67.1 млн. лв. По-добре спрямо първото тримесечие на 2015 г. е и компанията-майка БЕХ, която отчита с над 1 млн. лв. по-голяма печалба. За "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" няма публикувани документи.

Факторите за по-лошото представяне на държавната енергетика са различни за отделните дружества според спецификите на дейността им, но негативните резултати изглеждат притесняващи на фона на очакванията на правителството за оздравяване на отрасъла сред редицата предприети законодателни и регулаторни мерки през миналата година.

НЕК продължава да страда от недостиг на пари

Отчетената от НЕК за първите три месеца на годината печалба е 38.997 млн. лв, докато година по-рано тя е била 25 млн. лв. Въпреки ръста дружеството продължава да изпитва затруднения при погасяване на задълженията си към доставчици. Сред причините за това са спадналите с 12.2 процента приходи от продажба на енергия. Принос за това имат намалелите цени на свободния пазар след заработването на борсата за ток, както и и двойно по-ниското производство на ток от вода, който представлява скъпа балансираща енергия.

Дружеството продължава да отчита загуба от продажбите на регулирания пазар, въпреки че преди седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че от тази дейност НЕК вече е на плюс. Причините за негативния резултат от продажбата на енергия за бита и малките фирми е в намалелите количества евтин ток от АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар, както и поскъпналата електроенергия от възобновяеми източници, която електрическата компания е длъжна да купува.

АЕЦ "Козлодуй" е по-зле заради повече разходи по модернизацията и отчисления

Традиционно добре представящата се във финансово отношение атомна централа приключва с печалба от 37 млн.лв., която е с 26 млн.лв. по-малко от отчетената през същия период на 2015 г. Това се дължи на по-малкото приходи с 15 на сто от продажбата на електроенергия, заради намалените цени на регулирания пазар. От друга страна пък са се увеличили разходите за модернизацията на двата реактора, за да получат нови лицензи за експлоатация, и за отчисления за водна такса и във фондовете за извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация и за управление на радиоактивни отпадъци. За ползване на вода за охлаждане на реакторите през 2015 г. ядреният оператор е платил 12 млн. лв., а в ядрените и социалните фондове и този за енергийна сигурност – 80 млн. лв.

Спад на износа на ток с 53% отчита ЕСО

"Електроенергийният системен оператор" излиза на печалба от 20.675 млн. лв. през първите три месеца, което е с 8.593 млн. лв. по-малко спрямо финансовия резултат за същия период на 2015 г., сочи отчетът на собственика на преносната енергийна мрежа.

Износът на ток е намалял с 53.06%) от 2.6 млн. МВтч за същия период на миналата година на 1.233 млн. МВтч сега. Освен това цените на електроенергията зад граница са намалели с около 15-20 на сто. Една от причините за този спад са големите количества евтина енергия, търгувана от Норвегия и Швеция. Другата – сериозният спад в цената на природния газ, което накара много страни като Италия да пуснат в действие газовите си централи. Това допълнително наводнява пазара с евтина енергия, а поради девалвация на турската лира намалява и износът към южната ни съседка Турция - една от основните дестинации за българската електроенергия, отчитат от ЕСО.

В държавните мини работят 7277 души и производителността им намалява

Нетната печалба на “Мини Марица Изток” за първото тримесечие на 2016 г. е 10.679 млн. лв., което е с 26 млн. лв. под достигнатия преди година резултат и с 16.9 млн. лв. по-малко от заложеното в бизнес програмата на дружеството. То отчита с близо 12 на сто спад в приходите от продажба на въглища.

В момента в държавните мини работят 7277 души, което е с 63-ма повече спрямо преди година, но за сметка на това е спаднала производителността с над 10 процента.

ТЕЦ "Марица Изток 2" не може да се пласира на пазара за разпологаема мощност

Единствената държавна топлоелектроцентрала "Марица изток 2” излиза на загуба преди данъци от 9.2 млн. лв. за периода., което е сериозно влошаване на финансовия резултат с 15 млн. лв. Година по-рано дружеството е било на плюс с 5.8 млн. лв. То отчита, че е най-потърпевшо от това, че не успява да спечели търговете на ЕСО за разполагаема мощност, за да осигурява приходи от това, че държи блокове в режим на готовност. Друга причина за негативния резултат е в непрекъснато увеличаващите се променливи разходи на дружеството.

Въглищната централа отчита спад на приходите с 8.475 млн. лв. или 5.06%. Ръстът на продажбите на свободния пазар е минимален, но пък цените там са били по-ниски с 1.40 лв./МВтч спрямо година по-рано.

От отчетите на дружествата става ясно, че постигнатите средни цени на заработилата през януари борса за търговия с електроенергия през първото тримесечие са били 61.35 лв./Мвтч. През януари е била най-висока цената - 72.14 лв. за мегаватчас без ДДС, през февруари средната стойност е била 56.39 лв., а през март 59.32 лв.

БЕХ продължава да раздава заеми на дъщерните си фирми

От справката на компанията собственик на държавните енергийни дружества – БЕХ, става ясно, че тя продължава да раздава заеми на закъсалите финансово свои фирми. При това в отчета не влизат взетите 535 млн. евро назаем през април от банков консорциум за уреждане на забавените плащания на НЕК към двете т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3".

В отчетения период БЕХ е дал на "Мини Марица Изток” два заема за общо 49.5 млн. лв., а на ТЕЦ "Марица Изток 2" – 49.55 млн. лв.

Холдингът обявява печалба от 9.853 млн. лв. за тримесечието срещу 8.772 млн. лв. година по-рано, въпреки отчетения спад на приходите от 625 млн. лв. в същия период на 2015 г. на 445 млн. лв. сега.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. lusius
  #12
 2. Дядо ми Петър
  #11

  "Държавната енергетика се оказа по-зле от преди година". Ако някой ми каже КАКВО В НЕЩАСТАНТА НИ РОДИНА Е ПО-ДОБРЕ от преди една година, ще му викна една ракия.

 3. [email protected]
  #10

  Аз лично мисля че трябва да мине време тези предприятия да си стъпят на крака,за да се ориентират на свободния пазар.И мисля че ще се справят с времето. А от друга страна трябва да се ограничи до минимум апетита на ЕРП-тата,да искат вдигане на цената на ел.енергията всяка година,като повода е модернизация на системата. Човек ако има кафе,не вдига цените защото ще прави ремонт на кафенето си.Стига с тези елементарни оправдания!

 4. pepe
  #8

  Костов ли? Колко договори и за какво е подписал Костов? И договорите за "американските централи" не ги завърши и подписа Костов.

 5. pepe
  #6

  Най-скъпото нещо в България са и си остават комунистите.
  Те са и собственици на повечето ВЕИ в българия, особено приватизираните малки ВЕЦ, затова и успяха "като по чудо" да сключат свръхизгодни договори с държавата, и в количества по-големи отколкото в която и да било друга европейска страна, по време на правителствата на "Царя", Тройната коалиция и Орешарски. Затова държавата и досега не ревизира въпросните договори - защото голяма част от тях са сключени със "свои хора".
  Сега други "свои хора"

 6. ARROGANT
  #5

  Важното е, че банкянският негодник натъпка джобовете на американците с пари. С нашите пари. Не с неговите.

 7. Венелин Велев
  #4

  Българската енергетика е като Боснешката пещера зад Витоша... Етажи, разклонения, дупки, пързалки и тесни цепки в изобилие. То затова и правителството чака за "жива вода" от дълбокото на Черно море. Там работата била вече опечена и скоро ще изнасяме енергетика, щото тука няма да ни трябва.

 8. [email protected]
  #3

  Нали до скоро ревахте че сте искали енергетиката да излезе на свободния пазар.Сега когато излезе,се оказа че е икономически нерентабилна,и че когато държавата не и е зад гърба с гарантирани тарифи,потъват. Последно какво искате,пазарна икономика,или тоталитаризъм и да ни налагат монополни цени?Мисля че и вие незнаете какво искате от държавата!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.