Държавният департамент подкрепи акцията на Джордж Клуни пред посолството на Судан

Държавният департамент на САЩ споделя загрижеността на Джордж Клуни относно ситуацията в Судан и смята, че актьорът се е възползвал от своето гражданско право, като е взел участие в митинга пред посолството на африканската държава, съобщиха световните агенции.

Клуни, неговият баща и няколко конгресмени бяха арестувани в петък сутринта във Вашингтон след митинг пред посолството на Судан. Протестиращите игнорираха трите предупреждения на полицията да не пресичат поставените пред посолството заграждения, след което органите на реда им сложиха белезници и ги отведоха с микробус. Час по-късно задържаните бяха освободени, след като са платили глоба от 100 долара за неподчинение на полицията.

”Ние абсолютно споделяме загрижеността от случващото се в страната насилие. Господин Клуни вчера се срещна с държавния секретар и с президента на САЩ”, съобщи говорителят на държавния департамент Виктория Нуланд.

Протестиращите в петък обвиниха президента на Судан Омар Башир в задълбочаване на хуманитарната криза по границата с Южен Судан и във възпрепятстване доставката на хранителните продукти и медикаменти.

Споделяне

Още от Свят