ДБ призова за максимални усилия за съставяне на правителство след изборите

ДБ призова за максимални усилия за съставяне на правителство след изборите

Следващото Народно събрание трябва да положи максимални усилия за съставяне на правителство. Не е добре държавата да бъде управлявана до края на годината от служебен кабинет, тъй като предстои да се решава тежък проблем с актуализацията на бюджета. Това каза депутатът от "Демократична България" (ДБ) Ивайло Мирчев пред "Дарик радио".

Мирчев посочи, че актуализацията на бюджета ще бъде необходима, за да може да се реши и въпросът за преизчисляването на пенсиите. "Актуализацията на бюджета е задача, при която ще трябва да се разпределят милиарди, а също и да се търси решение за намирането им", каза той.

"Следващото мнозинство не трябва да е анти-ГЕРБ, а да покаже, че може да управлява държавата. Искаме мандат, но ни трябва по-голяма подкрепа. С 27 депутати можем да сме само добра опозиция", добави той.

По думите му "Демократична България" е била 100% "за" преизчисляването на пенсиите, но такива въпроси не е редно да се решават в толкова кратки срокове без ясна перспектива откъде ще се вземат парите.

"Ако предният парламент си беше свършил работата, преизчисляването трябваше да е влязло отдавна в сила. Въпреки че времето беше малко и не е редно въпрос за 1.5 - 2 млрд. лв. да се решава за дни, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи така, включително и на председателски съвет, че този закон да мине. Не знам защо не се случ", добави той.

Мирчев каза още, че се надява на променена конфигурация на парламента след предстоящите избори, но не изключи относително сходно разпределение на силите. Посочи, че това би бил лош знак за политиците, които ще трябват да преосмислят поведението си.

"Очакваме хората, които са били зависими, принуждавани или притискани да се отпуснат, виждайки, че Борисов не е на власт и че му предстои да му бъдат повдигнати обвинения. Надявам се да дадат гласа си за тези, които могат да променят страната", каза той.

"Демократична България" ще настоява до седмици машините за гласуването да минат независим одит, за да се повиши доверието в изборите. Според Мирчев машинното гласуване ще реши немалка част от проблемите в изборите.

"Нивото на измами и манипулиране на протоколи е толкова високо, че използването на хартиени бюлетини днес е повече негатив за честността на изборния процес, отколкото да помага", допълни той.

Споделяне

Още от Предсрочни избори

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?