В три секции зад граница се разминават протоколите и контролните разписки

В три секции зад граница се разминават протоколите и контролните разписки

В три от секциите в чужбина, в които се е гласувало с машина, е установено разминаване между данните в протоколите и контролното преброените разписки, съобщава БНР.

Тези три секции са от избраните преди изборите на случаен принцип 39 секции зад граница, в които трябваше да се направи контролно преброяване на разписките. От тях в 9 секции обаче не са изпълнили решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) и не са направили контролно преброяване.

От 30-те секции, в които все пак е направено преброяване, ЦИК е установила разминаване между протоколите с резултатите и контролното броене от глас или два в една от секциите в Лондон, една в Харлем и една в Чорлу (Турция).

В секция в Текирдаг в Турция пък при наличието на две машини, комисията е преброила разписките само от едното устройство.

ЦИК реши, че отново ще брои разписките от въпросните секции с разминавания, когато те физически пристигнат, за да установи на какво се дължи то.

В Министерството на външните работи пък е постъпило писмо, с което се докладва за затруднение изборните книжа от седем секции зад граница да пристигнат в страната в двуседмичния срок след проведените избори, указан от ЦИК. Става дума за книжата от четири секции в Австралия и три в Южноафриканската република.

Причините за затрудненията са действащи ограничения за придвижване между отделни градове в Австралия и заболели или поставени под карантина заради коронавирус в Южноафриканската република служители на посолството, което възпрепятства физическото придружаване на книжата в страната ни.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?