Дейвид Камерън призна за акции в офшорна компания преди да стане премиер

Депутати от опозицията му поискаха оставката

Дейвид Камерън призна за акции в офшорна компания преди да стане премиер

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че до 2010 г. е притежавал акции в офшорния фонд на баща си, предаде АФП.

Първоначално Камерън отричаше разкритията по т. нар. "Панамски документи" за акции в офшорни компании. Международното журналистическо разследване показа, че Иън Камерън, бащата на британския премиер, който е починал през 2010 г., е ръководил този фонд. Но върху приходите от него 30 г. не са били плащани данъци във Великобритания благодарение на сложна схема на панамската фирма "Мосак Фонсека".

Признанието на Камерън стана повод няколко британски депутати да поискат  оставката му.

Заради "Панамските документи" премиерът на Исландия подаде оставка след протести в страната. 

Признанието

В интервю за телевизия "Ай Ти Ви" Дейвид Камерън заяви, че през 2010 г. е продал акциите във фонд, регистриран на Бахамските острови, за около 30 000 лири (37 000 евро). Това е станало няколко месеца преди да бъде избран за премиер.

В четири изявления от канцеларията на премиера се посочваше, че притежаването на акции в офшорни дружества е личен въпрос. Самият Камерън във вторник заяви, че не притежава "никакви акции, никакви офшорни тръстове, никакви офшорни фондове, нищо от този род".

Пред "Ай Ти Ви" той повтори същото, но за пръв път призна, че в миналото е имал акции във фонда, ръководен от баща му.

"Заедно със Саманта (съпругата му) притежавахме 5000 акции в "Блеърмор инвестмънт тръст", които продадохме през януари 2010 г. за около 30 000 лири, преди да стана премиер", каза Камерън.

Той настоя, че е плащал данъци във Великобритания върху получените дивиденти и че в действията му не е имало нещо незаконно.

"Нямам какво да крия. Гордея се с баща си и от това, което е постигнал, от фирмата, която е създал и всичко останало. Не мога да понеса името му да бъде очерняно. Имам две къщи, една от които съм отдал под наем, и имам заплатата си на премиер. Нямам акции, нямам инвестиции, имам някакви спестявания", заяви британският премиер.

Исканията за оставка

След признанието му няколко британски депутати призоваха премиера Камерън да подаде оставка.

"Камерън имаше шест години, за да каже истината пред парламента и народа, но той не го направи. Махай се, лицемер", писа в Туитър лейбъристът Джон Ман от специалната фискална комисия в парламента, цитиран от БТА.

Заместник-председателят на Лейбъристката партия Том Уотсън призова Камерън да върне на финансовото министерство всички средства, които е получил благодарение на собствеността си в офшорни компании.

Лидерът на партията "Либерални демократи" Тим Фарън разкритикува действията на Камерън. Той заяви, че те "подкопават вярата" в политическите лидери. "В продължение на няколко дни премиерът отричаше своето участие в офшорки, но в крайна сметка трябваше да признае истината", заяви Фарън.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа