Депутат от НДСВ иска поименно гласуване в парламента на мораториум върху генномодифицираните култури

Депутатът от НДСВ Теодора Литрова заяви пред радио Нова Европа, че ще поиска поименно гласуване в пленарната зала на предложението за налагане на мораториум върху вноса, предлагането на пазара и освобождаването в околната среда на генетично модифицирани организми. Тя изрази очакване парламентът да прояви мъдрост и да гласува налагането на този мораториум до 2007 година, когато България ще се присъедини към Европейския съюз.

В предаването "Нова България в Нова Европа" Теодора Литрова заяви, че заради икономическия интерес на мултинационалните компании и на някои финансирани от тях лица, не може да бъде пренебрегван българският национален интерес, като се постави под заплаха уникалната българска природа, здравето на българските граждани и финансовите възможности за реализация на екологично чиста продукция на българските фермери.

В същото предаване депутатът от ОДС Евдокия Манева заяви, че България има категоричен интерес да отглежда биологично чиста продукция и да заеме тази ниша на европейския пазар. Евдокия Манева, която е заместник-председател на парламентарната комисия по околната среда и водите и член на парламентарната комисия по земеделието и горите, допълни, че България няма проблем с изхранването на населението, за да се ориентира към производството на високодобивни генно модифицирани растения. Тя посочи, че с проектозакона, който парламентът приема на второ четене, почти се изключва възможността в България да се отглеждат генно модифицирани организми. Манева каза още, че ако в България бъдат привнесени генномодифицирани организми, ще бъде застрашено уникалното биологично разнообразие.

Теодора Литрова смята, че България няма нужда от производството на генетично модифицирани организми. Тя посочи, че страната ни не може да бъде конкурентна на големите производители на продукция на базата на трансгенни модификации. Според нея България може да се наложи на европейските пазари с висококачествена екологично чиста земеделска продукция, която ще има неколкократно по-висока цена. Теодора Литрова допълни, че, доколкото ѝ е известно, в квотите за земеделска продукция, договорени с Европейския съюз, няма включени генетично модифицирани продукти.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: