Депутатите едва изпросиха информация от шефката на ИАЛ за блокираните лекарства

Директорът на ИАЛ проф. Асена Стоименова, сн. БГНЕС

Шефката на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова беше задължена от депутатите да дойде в парламента в сряда, за да даде разяснения относно спряната в края на миналата седмица продажба на 62 лекарства с валсартан заради съмнения за канцерогенен примес в активното вещество. Първоначално Стоименова отказа да се яви в НС с мотива, че има по-важна работа, което принуди депутатите да я задължат да дойде.

Изслушването беше поискано от БСП, тъй като от възникването на проблема преди пет дни, компетентният държавен орган ИАЛ се дистанцира от ситуацията и в публичното пространство текат информации и интерпретации от всякакви други експерти и институции, но не и от лекарствената агенция. Изнесената до момента от ИАЛ информация по темата се свежда до първоначално публикуваното съобщение за блокирането на лекарствата, около което възникнаха множество въпроси и качването на списък със спрените от продажба лекарства и алтернативните медикаменти. Освен това първият обявен списък с наличните алтернативи се оказа непълен, което създаде объркване и се наложи да бъде актуализиран.

Въпреки многото възникнали въпроси през последните дни около изнесената от ИАЛ информация за блокираната в цяла Европа продажба на засегнатите медикаменти, Стоименова първоначално реши, че допълнителни разяснения не са необходими.

Час след поисканото от БСП изслушване, председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че проф. Асена Стоименова е обяснила, че има предварително поети ангажименти, няма да може да дойде в парламента и е посъветвала депутатите “да открият цялата информация по случая на сайта на агенцията“.

“Това е недопустимо отношение и предлагам да призовем проф. Стоименова по чл. 113 от правилника на парламента, който предвижда изслушвания по въпроси, засягащи държавни или обществени интереси“, заяви Караянчева.

"За" изслушването гласуваха единодушно 166 депутати, след което на Стоименова беше наредено да се яви в парламента.

Пред депутатите тя се извини, ако е оставила впечатлението, че ИАЛ не желае да коментира въпроса: “Фактът, че оставих всички останали ангажименти и че съм тук в тази зала и отговарям на вашите въпроси, показва каква е важността на този проблем".

"За 96 часа се явиха всякакви специалисти по медиите, но не и от ИАЛ, затова си позволихме да поканим вас лично", коментира депутатът от БСП Георги Михайлов.

Стоименова изнесе вече известната хронология как се е стигнало до блокирането на лекарствата на европейско ниво и посочи, че няма категорични данни, че опасният примес е в спрените лекарствени продукти от 2012 г.

"Записано е и в комуникацията, която получават от Европейската агенция по лекарствата, тъй като тя е съгласувана с останалите регулаторни органи, че наличието на този примес се обяснява с промени, които са направени в производственото досие през 2012 г., т.е. промени в производствения процес, които могат да обяснят наличието на този примес", поясни тя.

Стоименова увери, че ИАЛ е в непрекъсната връзка с Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и останалите национални регулаторни органи и ще актуализира наличната информация своевременно.

Стоименова посочи, че блокирането на лекарствата е превантивна мярка и призова гражданите да се информират от сайтовете на официалните институции като ИАЛ, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса и най-вече да търсят информация от своите лекари и фармацевти.

"Публикували сме незасегнатите продукти, които съдържат валсартан, които са 27 на брой. Също така всеки един лекар в зависимост от конкретната проблематика на пациента може да разчита на още 138 продукта в позитивния лекарствен списък, т.е. има достатъчно налични алтернативи", заяви тя.

По думите ѝ институциите у нас са реагирали своевременно и в синхрон при създалата се ситуация.

При публикуването на информацията за блокирането на медикаментите, Стоименова е била в Испанската агенция по лекарствата, където е видяла, че се действа по същия начин, но процесите са били улеснени от наличието на електронно здравеопазване. Това беше подкрепено и от шефката на здравната комисия от ГЕРБ Даниела Дариткова, която посочи, че липсата на електронна здравна система е причината за първоначално непълния списък с лекарствени алтернативи на блокираните медикаменти.

"Смятам, че изключително важно е именно тук в Народното събрание да се поставят за дискусия, вълнуващите гражданите теми. Така че сме благодарни на проф. Стоименова, че намери време днес да внесе успокоение", коментира Дариткова.

Тя също повтори, че блокирането на лекарствата е превантивна мярка. "Досега канцерогенност е доказана единствено върху опитите с животни, така че българските граждани могат да бъдат спокойни. Има достатъчно налични медикаменти. Те просто трябва да се доверят на своите лекуващи лекари, за да направят адекватна смяна на медикаментозната терапия. В никакъв случай да не я преустановяват", посочи тя.

Според депутатите от опозицията обаче добрата стиковка на институциите е останала неразбрана от гражданите и се е създала паника, тъй като проблемът не е бил добре комуникиран с тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България