Детронираният олигарх Ходорковски, затворникът на Путин

Среща на Владимир Путин с Михаил Ходорковски 2003г.

Михаил Ходорковски, бившият шеф на процъфтяващата петролна група "Юкос", смятан за един от най-надарените олигарси и милиардери на Русия, стана най-известният затворник в тази страна заради това, че дръзна да се опълчи срещу Владимир Путин.

Обявеното от руския президент намерение да помилва Ходорковски "по хуманни причини" - заради болестта на майка му - беше напълно изненадващо.

Досега Ходорковски отказваше да отправи молба за помилване и да признае вината си.

Смятан някога за най-богатия гражданин на Русия и един от най-влиятелните, той беше осъден през 2005 г. на осем години в наказателен лагер заради "измама и данъчни престъпления". Наказанието му беше увеличено на 14 години след втори процес през 2010 г. заради "кражба на петрол и пране на пари" в размер на 23.5 милиарда долара.

Според защитниците на човешките права и многобройни чуждестранни наблюдатели Михаил Ходорковски, който сега е на 50 години, е станал жертва на разчистване на сметки, организирано от Владимир Путин. Осъден за това, че обяви независимостта си и политическите си амбиции, той беше станал символ на отклоняването на Русия към авторитаризъм.

Но в очите на Владимир Путин Михаил Ходорковски беше просто измамник: "Мястото на един крадец е в затвора", повтори много пъти руският президент, подчертавайки, че неговите "престъпления" са били "доказани".

Путин освен това го обвини, че ръцете му са оцапани с кръв, сравнявайки го едновременно с Ал Капоне и с американския финансов мошеник Бернар Мадоф.

Кариерата на този мъж с дискретни очила и късо продстригана коса олицетворява възхода на руските олигарси през 90-те години.

Тези нови капиталисти се появиха по време на президентския мандат на Борис Елцин и сложиха ръка на цели отрасли от икономиката чрез твърде съмнителни приватизации.

Произхождащ от скромно московско семейство на инженери, Михаил Ходорковски следва химия и икономика, преди да се впусне в бизнеса. По съветско време той е член на Комсомола и установява връзки със структурите на единствената партия в страната.

На 26 години, преди падането на СССР през декември 1991 г., той основава банката "Менатеп", което му позволява при неизяснени обстоятелства да поеме контрола в компанията "Юкос".

През 1993 г. за кратко заема поста на министър на енергетиката.

В началото на 2000-те години Михаил Ходорковски променя стратегията си и става първия олигарх на Русия, който започна да управлява бизнеса си по западен маниер, превръщайки се в модел за инвеститорите.

Той планира обединение между "Юкос" и голямата американска компания "ЕксънМобил", подпомага финансово руската опозиция и налива милиони в програми за подкрепа на гражданското общество.

Благодарение на бума на петролния пазар "Юкос" става компания номер едно в сектора в Русия и Михаил Ходорковски се сдобива с най-голямото богатство в страната, което според списание "Форбс" възлиза на около 15 милиарда долара.

В началото на 2003 г. една среща в Кремъл между двадесетина олигарси и президента Путин се превръща в буря.

Михаил Ходорковски, единственият на тази среща, дошъл без вратовръзка, призовава да се действа срещу корупцията по върховете на държавата и назовава някои приближени на Путин. Последният отвръща: "Г-н Ходорковски, сигурен ли сте, че сте изряден към хазната?" "Абсолютно!", отвръща Ходорковски. "Добре, ще видим", отсича Путин сред ледено мълчание.

На 25 октомври същата година Михаил Ходорковски е арестуван на летището в Новосибирск, където самолетът му прави спирка по технически причини и е обвинен в измама в голям мащаб и в укриване на данъци.

След два съдебни процеса и десет години, прекарани зад решетките, той трябваше да излезе от затвора през август 2014 г, след изтичането на наказанието му.

Руските медии бяха съобщили през последните месеци за вероятността от започване на трети процес, след като телевизии, близки до властта, излъчиха документални филми, в които се твърдеше, че бившият олигарх е отговорен за убийството през 1998 г. на кмета на селце в Западен Сибир.

Винаги непокорен, преди произнасянето на втората му присъда, Михаил Ходорковски беше заявил: "Не искам да умра в затвора, но убежденията ми заслужават да рискувам живота си."

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?