Деца останаха без онколекарства заради нормативен хаос

Здравният министър прехвърли вината на фармацевтични фирми

Сн. БГНЕС

Родители на деца с онкологични заболявания са принудени да търсят и купуват сами препарати за химиотерапия заради пропуски в нормативната уредба. Оказва се, че болниците не могат да ги набавят, защото никой не им възстановява разходите за тях и затова карат пациентите да си ги купуват.

От пролетта фармацевтичната компания “Сандос“ (Sandoz) е спряла доставкит на няколко свои продукта в 16 държави от ЕС, включително и България, заради производствени проблеми. Заради това Министерството на здравеопазването разреши на болниците да купуват заместители на тези лекарства, които не са регистрирани у нас. Оказва се обаче, че набавянето на лекарства-заместители е изцяло за сметка на болниците, нищо че титулярните липсващи лекарства, се плащат от НЗОК.

От детската болница по онкохематология обаче съобщиха пред бТВ, че не могат да си позволят да купуват лекарствата, тъй като разходите за тях няма да им бъдат възстановени. От тази година препаратите за химиотерапия се плащат на болниците от НЗОК, преди това се покриваха от Министерството на здравеопазването.

“Няма да ни ги заплаща НЗОК, защото няма нормативна уредба. Това е абсурд да си го позволим, защото те пристигат на цени много по-високи, отколкото ако се внасят по нормалния ред. Ние като детска болница единствените ни приходи са от клинични пътеки, нямаме други приходи и това означава да харчим повече отколкото получаваме“, заяви управителят на болничната аптека Велина Григорова. Тя съобщи, че за други лекарства няма внос или, ако има, той е нередовен. “Внасят се количества, които се разпределят между всички болници и те не са достатъчни. Освен това след проведените търгове за 19 позиции не се е явил никой“, посочи тя.

Здравният министър Десислава Атанасова обаче обяви, че подопечното ѝ ведомство не носи вина за създалата се ситуация. “И от вашия репортаж се установи, че вината не е в държавата и в лечебното заведение, а във фирмите производители и фирмите вносители, които обикновено казват винаги, че са много социално отговорни“, коментира тя в студиото на телевизията. Репликирана, че не е предвиден план Б, тя заяви: “План Б е лечебното заведение да осигури лекарствен продукт. Ние сме му разрешили и сме му казали така да действа“. Атанасова посочи, че болниците са длъжни да купуват лекарствата, но не коментира откъде се покриват разходите. Накрая обаче обяви, че ще направи “специална проверка“.

По-късно от Министерството на здравеопазването потвърдиха пред Mediapool, че разходите за тези лекарства остават за сметка на болниците.

 

“Лечебните заведения сами осигуряват липсващите на пазара лекарствени продукти според нуждите на своите пациенти след съгласуване на доставките от Изпълнителната агенция по лекарствата. Изразходваните финансови средства за тези лекарства са за сметка на лечебните заведения, в които се осъществява противотуморна лекарствена терапия на пациентите“, заявиха от министерството. Оттам допълниха, че става въпрос за липса на ограничен брой онкологични лекарства, които не са с висока цена. От министерството твърдят, че създадената организация за набавяне на резервни лекарства не налага болните сами да търсят липсващите лекарства в чужбина.

 

Така се оказва, че медикаменти, които преди това са били плащани на болниците от НЗОК, след замяната им с аналогични, вече не се плащат на болниците от никой. Т.е. изходът от създалата се аварийна ситуация е изцяло за сметка на лечебните заведения, които и без това са в постоянен преразход и заради това са подложени на проверки.

Споделяне

Още по темата

Още от България