Забърканият от МЗ хаос очаквано доведе до проблеми с лекарствените търгове

сн. БГНЕС

Болниците имат проблем с провеждането на търгове за някои медикаменти и това е било обсъждано на конференция на болничните фармацевти в събота в Пловдив, обяви здравният министър Десислава Атанасова.

”Напоследък има проблем с търговете в някои лечебни заведения и това. След като тези търгове преминаха от възлагане от Министерството на здравеопазването към лечебните заведения, фирмите не участват”, обясни Атанасова.

”Обмисляме различни варианти като начин на възлагане, включително и закона дава възможност няколко лечебни заведения да се обединят, така , че да предложат много повече като количества лекарствени продукти и надяваме се това да предизвика интереса на фармацевтичните компании”, заяви тя, цитирана от "Фокус".

Проблемът с лекарствените търгове в болниците е от месеци и е очакван предвид нормативният хаос, който беше създаден при прехвърлянето им от здравното министерство към болниците. Става въпрос за онкомедикаменти, лекарства за лечение на редки заболявания, на трансплантирани пациенти и на пациенти на диализа.

Прехвърлянето стана през миналата година, но тогава парите за лекарствата се превеждаха от здравното министерство на болниците. От тази година болниците правят търговете, с които купуват онкомедикаменти, а средствата им се възстановяват от НЗОК.

В същото време НЗОК договаря отстъпки за тези лекарства с фирмите производители. Болниците обаче не купуват лекарствата от производителите, а от дистрибуторите, които не са ангажирани с договорените отстъпки и дори не ги знаят. Така при търговете на болниците дистрибуторите дават понякога цени, които са по-високи от тези, които НЗОК е договорила с фармацевтичните фирми. Това автоматично води до загуба за болницата, на която НЗОК изплаща по-ниската сума, която касата е договорила с производителите. Понякога пък дистрибуторите изобщо не се явяват на търговете, тъй като нямат интерес да участват на договорените ниски цени.

Проблемът беше констатиран и от експертния доклад, изготвен за нуждите на временната парламентарна комисия, която беше създадена специално, за да проучи причините за поскъпването на някои медикаменти.

Въпреки, че още при залагането на тези условия за купуване на лекарства беше ясно, че те ще доведат до хаос и досега реакция на властите няма. През лятото дистрибутори и директори на болници проведоха среща с ръководството на здравното министерство по проблема, но без резултат.

Атанасова съобщи още, че дълговете на държавните и общинските болници в страната възлизат на около 340 млн. лева и най-сериозен дял в тях имат именно задълженията към доставчици на лекарствени продукти.

Споделяне

Още по темата

Още от България