Лекарствата поскъпнали заради лоша координация между касата и здравното ведомство

Лошата координация между здравната каса и здравното министерство е виновна за рязкото поскъпване на някои лекарствени продукти, плащани от държавата. Това констатира окончателният доклад на временната парламентарна комисия, която трябваше да открие и анализира причините за повишаването на цените на жизненоважни медикаменти с между 4 и 430%, предаде дневник.бг.

Работата на комисията бе удължена до 15 октомври и на последното ѝ заседание в четвъртък стана ясно, че поскъпването на лекарствата е започнало в началото на на 2010 г., след като Министерството на здравеопазването прехвърли търговете за някои лекарства към здравната каса и болниците. Аргументът за това бе улесняване и ускоряване на достъпа на болните до жизненоважни медикаменти и да се премахне т.нар. листа на чакащите.

Така касата пое плащането на 70 лекарствени продукта. "За 19 от продуктите, за които са представени данни, има рязко повишение на цените, което варира от 4% до 430%, за 5 продукта е констатирано намаление на цените, а за 7 от продуктите не е регистрирана промяна", пише в изводите на доклада.

Покрай скандала с високите цени на лекарствата си отидоха третият при управлението на ГЕРБ здравен министър Стефан Константинов, заместничката му по лекарствената политика Гергана Павлова.

Липсата на наредба, която да позволи прилагането на закона от здравната каса, е причината за бързия скок на цените, констатират членовете на временната комисия. Подзаконовият нормативен акт е трябвало да разреши на касата да договаря отстъпки за всички лекарства, но вместо това цените са били определяни по позитивната листа. Новата наредба се появява 8 месеца по-късно, когато фирмите производителки вече са наложили по-високи цени на продуктите си.

"Проследяването на хронологията на промените в действащото законодателство налага извода за липса на глобална визия в лекарствената политика, за непоследователност и хаотичност в нормативната уредба, която "догонва" неблагоприятните последици от промените. Не е постигнат синхрон между измененията в редица наредби", пише в доклада.

В него се посочва още, че прехвърлянето на търговете за лекарства за онкоболните, пациентите с трансплантации, на диализа и с редки заболявания е било правилно, тъй като процедурите през министерството са били тромави, но нормативните недомислица са довели до "значителна загуба на публичен ресурс".

Според комисията с прехвърлянето на другата част медикаменти за договаряне към болниците са били постигнати дори по-ниски цени от договаряните преди това с министерството. "Лечебните заведения получиха възможност да планират по-точно видовете и количествата лекарствени продукти, включително за новозаболели пациенти без необходимост от формиране на "листа на чакащите", заяви ръководителят на експертната група проф. Генка Петрова.

След края на заседанието обаче председателят на здравната комисия към парламента Даниела Дариткова каза пред журналисти, че има някои проблеми и около търговете на болниците.

"Разбивката от един голям търг на няколко малки търга направи така, че някои от дистрибуторите вече не са мотивирани да се явяват на търгове и това създава затруднения на лечебните заведения да се снабдяват с всички лекарства, от които се нуждаят пациентите им", обясни тя.

Проблемът бил в Закона за обществените поръчки, но на този етап от агенцията за обществени поръчки категорично отказали да правят отделни правила за провеждането на търговете за лекарства.

Докладът на създадената през март комисия бе приет от членовете ѝ. Предстои документът да бъде обсъден и гласуван от депутатите в зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?