Проблеми при договарянето на онколекарства в диспансерите

Проблеми при договарянето на онколекарства в диспансерите

Управителят на пловдивския комплексен онкологичен център Калин Калинов сигнализира в понеделник, че се сблъсква със сериозни трудности при набавянето на животоспасяващи лекарства. Проблемът е в действащата нормативна уредба, станала повод за скандала с ценообразуването на лекарствата, който е на път да вземе главата на здравния министър Стефан Константинов.

Онкологичният център е получил отказ за пряко договаряне от дистрибуторите на пет медикамента. Става въпрос за препаратите Флуорорацил, доставян от дистрибутора “МС Фарма“, Метотрексат, доставян от “Либра“ ЕАД, Винкристин, доставян от “Медитекс“ ЕООД, Повидон йодин и Метохлорирамид, доставяни от “Софарма трейдинг“ и “Либра“. Калинов обясни, че доставчиците са монополисти и отказват да участват в прякото договаряне, тъй като референтните стойности на медикаментите в позитивния лекарствен списък са по-ниски от търговските им.

До пролетта на миналата година тези лекарства се купуваха от Министерството на здравеопазването с търг, а след това процедурата беше децентрализирана и всяка болница започна да прави отделни търгове. От тази година лекарствата вече се плащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и продължават да се купуват от болниците чрез търгове. НЗОК обаче по закон е длъжна да плаща по цените от лекарствения списък, затова болниците се притесняват да купуват на по-високи от тези цени.

От медикамента Флуорорацил за пловдивския онкологичен център са необходими спешно 1500 флакона, за да не останат пациентите без лечение докато се стигне до годишните търгове за доставки на лекарства, на които би могло да се постигнат по-ниски цени заради големите количества. Цената в позитивния списък обаче е с 43 стотинки по-ниска за опаковка от предлаганата от дистрибутора. Калинов коментира, че е логично дистрибуторът да откаже да го продава на загуба.

“Ако аз купя лекарството над референтната стойност, трябва да тръгна към прокуратурата. Изправен съм пред дилемата - или си добър лекар и лекуваш пациентите, или си добър мениджър - сядам си удобно стола и казвам: "Чакам търговете, като му дойде времето". Само че онкоболните не търпят отлагане“, коментира Калинов.

Той ще има среща с ръководството на НЗОК, за да се реши какво може да бъде направено.

Междувременно от здравната каса обявиха, че са изпратили покани до фармацевтичните компании за договаряне на отстъпки за 284 лекарства, които се прилагат при лечението на злокачествени заболявани в болниците.

НЗОК е изпратила покани до 62 фирми като според утвърдената от Надзорния съвет на касата методика договорената цена не може да надвишава постигнатата при последните търгове на Министерство на здравеопазването. Освен това ще се търси най-малко 5% по-ниска цена от референтната стойност в позитивния лекарствен списък.

Все още не е ясно дали няма да се стигне до разминаване между цените, които болниците постигат в търговете и тези, които НЗОК договаря с фирмите. Проблемът идва от това, че болниците купуват от дистрибутори, които слагат надценки, а цените в позитивния списък на производител и касата също договаря отстъпки с производители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?