Здравният министър призна за поскъпване на лекарства през миналата година

Константинов хвърли цялата вина на уволнената си заместничка Гергана Павлова

Снимка: БГНЕС

Здравният министър Стефан Константинов заяви в четвъртък, че ще настоява цените на лекарствата, които се поемат напълно от НЗОК, да се върнат на нивата от 2010 година. Така той потвърди, че през миналата година цените на някои лекарства са се увеличи вследствие на водената от министерството му политика, но вината за това хвърли на вече уволнената си заместничка Гергана Павлова. Той заяви пред БНТ, че преговори за намаляване на цените на лекарствата е можело да започнат много по-рано и сега му става ясно защо премиерът Бойко Борисов е уволнил Павлова.

От обясненията му стана ясно, че след приключването на преговорите с фармацевтичните компании, които той започна да води преди ден, за повечето лекарства намалението ще е с около 10%, а за отделни медикаменти щяла да се сбъдне прогнозата му за намаление с 50%. Кои лекарства и с колко точно са поевтинели така и няма да бъде оповестено обаче, стана ясно още от изявленията му.

 

“На въпроса коя компания и за кое лекарство колко отстъпки ще даде в момента отговор няма, а и вероятно в бъдеще официално аз и да ме поканите в студиото, няма да ви го кажа, защото те изключително държат това да е тяхна търговска политика“, посочи Константинов и обясни, че фирмите не искат да се разбира в другите държави какви отстъпки правят.

 

Константинов разясни какви намаления могат да се очакват в края на преговорите: “Първата група лекарства, тези, които не подлежат на някаква регулация, а се купуват свободно, без рецепта, там може да разчитаме само на пазарни сили и на конкуренцията. Вероятно и там ще има някакво намаление. Втората група лекарства са скъпите лекарства, които се плащат на 100 процента от касата. Това са предимно медикаменти, които бяха прехвърлени към Националната здравноосигурителна каса от Министерството на здравеопазването през миналата година. Там ще гледаме цените да бъдат върнати на нивата от 2010 г. и за някои медикаменти това значи сериозно намаление, че дори и още по-ниско. Това са лекарства за лечение на трансплантирани болни, на редки заболявания, на хормонална терапия при туморни заболявания“.

 

По закон НЗОК плаща стойността на отпуснатите лекарства според цените в Позитивния лекарствен списък, за които се твърди, че са най-ниските възможни от осем европейски страни. От думите на министъра обаче става ясно, че при търговете на министерството през 2010 година са договаряни по-ниски от тези цени, към които сега НЗОК ще се стреми под формата на допълнителни отстъпки. Тези дни става ясно, че освен касата на по-високи цени са купували лекарства и болниците, след като министерството през миналата година им прехвърли търговете за онкомедикаменти. Досега здравното министерство отричаше да има увеличение на цените вследствие на проведените лекарствени реформи. Сега Константинов вече потвърждава, но хвърля цялата вина за случилото се на уволнената си заместничка Гергана Павлова.

 

“Аз буквално преди седмица научих финалните цени, какво е продадено и какво е купено всъщност от касата през 2011 г. и на какви цени. Виждайки го това нещо, моментално реагирам. Това нещо, разбира се, че е могло да стане по-рано, но така или иначе, сигнали, подобни, не идваха“, заяви Константинов.

 

На въпрос защо се реагира чак сега, той заяви: “Защото имаше ключова фигура в моя екип, която се занимаваше с лекарствената политика и беше топлата връзка със здравната каса - едновременно и председател на надзорния съвет, и заместник-министър. И аз сега, като се замисля, най-логичното нещо е било за всички тези работи да бъда информиран много, много, много по-рано“, посочи той като допълни че сега разбира защо премиерът Бойко Борисов е уволнил Павлова.

 

Константинов се опита да обясни и на какви цени трябва да купуват лекарства болниците:

“Цените, на които купуват от болниците, не трябва да бъдат на по-високи цени от миналогодишните. Съответно миналогодишните, които са минали към касата, пък трябва да се върнат към цените на предходната година. Така че освен намалението ние искаме да сложим и един много ясен критерий, към който да се придържаме. И това сме се разбрали с касата - цените в никой случай не са по-високи от миналогодишните, слагаме една спирачка“.

 

От думите му обаче не става ясно на кои миналогодишни цени ще бъде сложена спирачката – на тези от търговете, които направи здравното министерство, или на тези от търговете на болниците.

 

“Що се касае до останалите частично платими лекарства, там също има място за намаление и ще направим законови промени, разбрахме се с представителите на фармацевтичната индустрия, които могат да доведат съответно. . . Но всеки медикамент е различен. Дори да вземем средно, както вчера са се изказали вече представители на фармацевтичната индустрия за проценти, около 10 процента средно, искам да ви кажа, че това също ще е голям успех. Ако това е среден процент, това ще е нещо страхотно“, заяви той.

Здравният министър обяви още, че възнамерява да промени наредбата, според която договарянето на отстъпки е възможно само за лекарствата, които са 100% платени от НЗОК и са единствени по вид.

Константинов заяви, че се прави сериозен анализ на пазара на лекарства и данните ще бъдат предоставени на Комисията за защита от конкуренцията (КЗК). “В момента тече сериозна проверка на Министерство на здравеопазването, и то не само за лекарствата, а и за апаратурата, която е продавана на болниците. И когато излезем с данните, ще ви кажем. Към момента ние знаем примерно, министерството, по търговете за коя година кои дистрибутори са печелили и какви пари сме им плащали на тях. Открояват се два - три големи играча на пазара и множество по-малки. Тези данни дали са монопол или не, ще реши Комисията по защита на конкуренцията“, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?