Здравният министър вижда възможност за 50% по-ниски цени на лекарствата

Здравният министър вижда възможност за 50% по-ниски цени на лекарствата

Здравният министър Стефан Константинов ще се срещне в понеделник с представители на фармацевтичните компании в опит да договори намаляване на цените на медикаментите.

В преговорите ”има голям резерв”, който може да позволи свалянето на цените ”с 50% и повече”, заяви той в събота пред Дарик радио. Константинов допълни, че е разговарял с премиера по идеята за преговори с фирмите и е получил пълната му подкрепа за този ход.

Министърът обясни, че за момента вариантът за понижаване на цените чрез сваляне на ДДС върху лекарствата не е актуален.

В разгара на скандала за цените, довел и до оставката на ресорния зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, той поиска намаляването на данъка, но не бе подкрепен от финансовото министерство. В събота Константинов вече бе категорично против намаляването на ДДС преди да са изчерпани другите възможности за намаляването на цените.

”При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино”, обясни ценообразуването Стефан Константинов.

Според него в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото чуждите здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите.

Той каза още, че промените в Националната здравноосигурителна каса и в министерството няма да се отразят на доставките на лекарства. Министърът добави, че е направено необходимото, за да може процесът по договаряне на лекарствата да продължи безпроблемно и отхвърли подозренията, че онкоболните отново може да останат без необходимите им медикаменти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?