НЗОК е плащала прескъпо прехвърлените й от министерството лекарства

НЗОК е плащала прескъпо прехвърлените й от министерството лекарства

След прехвърлянето на редица лекарства от здравното министерство към НЗОК през миналата година, касата ги е плащала на двойни, тройни и дори петорни цени. През 2010 година здравното министерство е заплащало по 27 лева за опаковка Bicalutamid, използван при рак на простатата, а през 2011 г. НЗОК е давала по 143.10 лв. за същото лекарство. Това показва справка за цените на медикаментите, публикувана от Zdrave.net.

Според справката медикаментът Zoladex – 3.6 милиграма, който се използва за хормонално лечение при рак на гърдата, е бил купуван през търговете на МЗ за 96.28 лева опаковката, докато след преминаването му към НЗОК, касата е плащала за него 231.19 лева. Цената на лекарството в позитивния списък е точно 231.19 като последна промяна е регистрирана на 25 януари 2011 година.

Фрапиращи са разликите и при още няколко лекарства за онкоболни пациенти.

Преди ден здравният министър Стефан Константинов призна за поскъпване на лекарства след прехвърлянето им към НЗОК, но посочи, че едва преди седмица е научил. Вероятно на тази основа е направил и увереното си изказване, че може да се очаква 50% поевтиняване на някои медикаменти.

Разликата в цените идва от това, че НЗОК плаща стойността на отпуснатите лекарства според цените в Позитивния лекарствен списък, които би трябвало да са най-ниските възможни от осем европейски страни. На търговете, които е правило здравното министерство обаче са били договаряни много по-ниски цени през 2010 година. Заради това и Константинов обяви след срещата си с фармацевтичните компании, че ще се търси връщане на цените на нивата от 2010 година.

Остава загадка обаче защо се е стигнало до плащането на в пъти по-скъпи лекарства, при положение, че елементарна справка в позитивния лекарствен списък би установила, че цените на търговете са много по-ниски от регистрираните в позитивния лекарствен списък.

Това поставя под въпрос изобщо ефективността на лекарственото ценообразуване.

Прехвърлянето на лекарствата към НЗОК беше направено по настояване на пациентските организации. Причината е, че при търговете на министерството се купуват определени количества, които обикновено не достигат до всички нуждаещи се, докато НЗОК плаща за всеки предписан и купен от пациента лекарствен продукт от позитивната листа.

С прехвърлянето се очакваше, че разходите на НЗОК ще са по-големи, защото ще трябва да плаща за повече пациенти, но никой не беше допускал, че трябва да плаща на цени в пъти по-високи от тези, плащани от министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?