МЗ облече в закон мерките за поевтиняване на лекарствата

Министерство на здравеопазването публикува в понеделник за обществено обсъждане проект за законодателни промени за намаляване цените на медикаментите, които покрива НЗОК. Те обхващат мерките, които министърът на здравеопазването Стефан Константинов представи в края на миналата седмица пред парламентарната здравна комисия. Една от спорните мерки, която бе посрещната със скептицизъм от депутатите от ГЕРБ и от опозицията е цените на лекарствата, които бяха прехвърлени от здравното министерство към НЗОК, да се върнат на нивата им от 2010 година.

Здравното министерство купуваше тези лекарства чрез търгове, докато НЗОК ги плаща по цените в позитивния лекарствен списък, а от тази година вече ще може да договаря и допълнителни отстъпки. Именно с тези отстъпки се очаква да бъдат постигнати цените от 2010 година. Друго предложение на министъра, което има подкрепата на ГЕРБ е НЗОК да договаря отстъпки за всички плащани от нея медикаменти, а не само за тези, които са 100% реимбурсирани и са единствени в група. Това ще стане с промяна в наредба и за целта министърът вече е изпратил писмо до Надзорния съвет на НЗОК, който трябва да подготви изменението.

Освен това от министерството предлагат да се скъси едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такова в други страни. Това ще бъде допълнително уредено с наредба, а при неизпълнението на задълженията им компаниите ще бъдат санкционирани с между 5 000 и 10 000 лева.

Друго предложение е към държавите, с които сравняваме цените си, да се добавят още три, които са извън ЕС Македония, Сърбия и Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?