Детска изложба-игра "Археология зад кадър“ в Националния исторически музей

Уикенд предложение за умно забавление на деца

Детска изложба-игра под наслов "Археологията зад кадър“ гостува на Националния исторически музей (НИМ) до 25 март. Досега за два месеца в нея са се включили близо 1000 деца и родители. Този път изложбата предлага нови занимания за децата и ги кани в специалните си тематични ателиета.

В събота, 25 февруари, от 11 до 12 часа темата на заниманието е "Как и защо са измислени фигурките за успех и здраве, които днес наричаме мартенички? Носили ли са мартенички праисторическите хора?” Децата ще играят с: Вeра Керелезова – етнограф в НИМ, Ралица Чиличева – студент в Новия български университет (НБУ) и Нели Тодорчева – уредник в НИМ.

В неделя, 26 февруари, по същото време заедно с Мартин Христов – археолог в НИМ и Ралица Чиличева децата ще изследват "Как са открити хиляди златни мъниста на възраст над 4000 години? А как да си направим наше съкровище от картон (златен, разбира се)?”

На 10 и 11 март (събота и неделя) и на 17 и 18 март (събота и неделя) темите са: "Защо някои животни оцеляват и стават по-силни, а други са измрели преди милион години? Какво е еволюцията и как можете да си я представите с помощта на самолети от хартия?”.

Децата ще проучват полета на самолетите с Камелия Митева – биолог и създател на Био Игри.

Изложбата и игрите се провеждат на третия етаж в Националния исторически музей. В тях могат да се включат деца от 4 до 12 години и техните любопитни родители. Участието в ателиетата е достъпно с входен билет за Национален исторически музей и изисква безплатна предварителна резервация, която можете да направите при Ралица Чиличева (e-mail: losing_grip@abv.bg; тел. 0886670556)

 

"Археологията зад кадър“ е изложба – игра, разработена от Весела Герчева и Богдан Атанасов от Департамент Археология в Нов български университет с подкрепата на фондация "Америка за България“ и Министерство на образованието, младежта и науката.

Споделяне

Още от