Девет НПО ще наблюдават изборите за евродепутати

Девет неправителствени организации ще наблюдават изборите за депутати в Европарламента, съобщи в Бургас в сряда говорителят на ЦИК Александър Александров, цитиран от Дарик радио.

До този момент в ЦИК има регистрирани 6 социологически агенции, които са поискали разрешение за паралелно преброяване на гласовете на избирателите.

Крайният срок за подаване на документи за издаване на подобни разрешения е 4 май.

Двамата говорители на ЦИК Александър Александров и Бисер Троянов са в Бургас за еднодневно обучение на РИК и представители на държавата, общината и полицията, свързани с организирането на изборния процес.

Има вероятност двойното преброяване на гласовете – веднъж за партиите, след това за преференциите да създаде известни трудности. Това е новият момент на тези избори, който трябва да бъде отработен, обясни Александър Александров.

Първите резултати от вота на 20 май ще станат ясни най-рано след 72 часа, каза Бисер Троянов. Той допълни, че ще се изчака след изборната нощ въвеждането на резултатите от районите комисии и задължително повторното въвеждане на секционните протоколи в изчислителния пункт, който се намира в ЦИК. Имената на избраните 18 български евродепутати ще бъдат ясни до 25 май.

Избори за Европарламент 2007
Още от Избори за Европарламент 2007

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?