Дежурни интелектуалци подкрепиха патриарх Максим и се обявиха против съда в Страсбург

Представители на науката, изкуството и културата подкрепят в отворено писмо, изпратено до медиите, обръщението на патриарх Максим във връзка с решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Решението на съда по жалба на алтернативния синод на Инокентий бе представителите на двата синода да се разберат помежду си по спорните въпроси за отнетите насилствено от привържениците на Инокентий храмове, където те служеха. Съдът постанови още, че отнемането на правото на миряните да се молят в храмове, където служат свещеници, на които те вярват, е нарушение на правото на свободно вероизповедание.

Интелектуалците, сред които са такива дежурни имена като акад. Антон Дончев, Дончо Цончев, Панко Анчев, Велислава Дърева, Иван Гранитски, Лиляна Стефанова,

проф. Венцеслав Кисьов, Атанас Наковски, Петър Караангов, Хайгашот Агасян, Маргарита Петкова, проф. Стефан Драгостинов, проф. Чавдар Добрев, Минчо Минчев и други обявяват, че са против намесата на международните и българските институции в делата на църквата и призовават държавата в лицето на президента,

министър-председателя, народните представители и съдебната система, да не допускат такава намеса.

Бяхме въздъхнали с радост и облекчение, че е приключил и преживян разколът в Българската православна църква, но сега виждаме, че отново и умишлено се внушават, подклаждат и разпалват съмнения в нейната цялост, пише в отвореното писмо.

Българската православна църква е над всяка политика, партии, класи и икономически интереси. Тя е тази, която съхранява българския дух, българската нация и териториалната цялост на Отечеството ни, пишат още интелектуалците, повечето от които преди години никога не биха дръзнали да споменат дори името на църквата от страх да не сгазят правата линия на партията си.

Споделяне

Още по темата

Още от България