Диана Ковачева обяви за "вероятно" отпадането на доживотния затвор без право на замяна

Правосъдният министър Диана Ковачева обяви в четвъртък, че най-вероятно ще се стигне до отпадане на наказанието доживотен затвор без право на замяна от Наказателния кодекс. Преди ден вицепрезидентът Маргарита Попова отвори темата с предложение наказанието да бъде премахнато, защото е нехуманно и се конкурира със смъртното.

Ковачева, която наследи поста си в правителството от Попова, заяви, че работната група в министерството върви точно към предложение за премахване на най-тежката възможна присъда в България.

Тя съобщи, че през март въпросът ще бъде поставен на широко обществено обсъждане заедно с целия проект за нов Наказателен кодекс. По този въпрос в правосъдното министерство се работи вече трета година. Тя разкритикува работата по кодекса под ръководството на Маргарита Попова.

Ковачева обясни, че се е наложило да прави нова работна група за изработване на Наказателен кодекс, защото старата не е вземала предвид мнението на практикуващите магистратите и международните стандарти.

Правосъдният министър добави, че по проекта вече помагат деветима експерти от Съвета на Европа. Голямата част от тях също подкрепят идеята за отпадане на доживотния затвор без право на замяна, но все още нямало пълен консенсус. "Вероятно е това наказание да отпадне", обясни Ковачева.

От обясненията ѝ обаче стана ясно, че новият Наказателен кодекс няма да бъде приет от това Народно събрание. Ако дискусиите по НК започнат през март, то той няма как да влезе в парламента до юли, когато са парламентарните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България