Дилма Русеф няма да напусне президентския пост и ще се бори срещу импийчмънт

Дилма Русеф няма да напусне президентския пост и ще се бори срещу импийчмънт

Бразилската президентка Дилма Русеф каза, че няма да се оттегли от поста, въпреки че долната камара на парламента гласува в подкрепа на импийчмънт срещу нея, съобщиха световните агенции. Русеф каза, че не обмисля възможността за предсрочни президентски избори. Президентката заяви, че ще продължи да се бори срещу тези, които се опитват да я отстранят от длъжност.

Тя обвини вицепрезидента Мишел Темер, че заговорничи срещу нея. "Много съм натъжена от това, но имам силата, духа и куража да се боря докрай", каза Русеф на пресконференция, предавана по телевизията.

По думите ѝ "това е само началото на битката, която ще бъде продължителна".

"Чувствам, че срещу мен се извършва несправедливост", каза президентката. Според нея процедурата за импийчмънт срещу нея няма законови основания.

"Всички действия, за които ме обвиняват, са били извършвани и от предишни президенти на страната. И никога не са се смятали за незаконни или престъпни. Затова съм възмутена, че към мен се отнасят не така, както към моите предшественици", заяви тя.

След като Камарата на депутатите гласува в подкрепа на импийчмънт срещу Русеф, сега процесът се придвижва към Федералния сенат. Ако и горната камара се обяви за импийчмънт, президентката ще бъде временно отстранена от длъжност, докато срещу нея се води дело. Тя е обвинявана в нарушаване на бюджетни правила.

Източници от президентската канцелария, цитирани от Ройтерс, казаха, че Русеф е отменила свое посещение в САЩ за събитие, свързано с климата.

Тази седмица в Ню Йорк ще се състои церемонията по подписването на постигнатото през ноември в Париж международно споразумение за борба с глобалното затопляне. Бразилия беше един от най-активните участници в преговорите по подготовката на документа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят