Директорите на училища искат всеки да решава автономно за присъственото обучение на учениците

Директорите на училища искат всеки да решава автономно за присъственото обучение на учениците

Директорите на училищата са на мнение за автономност при решенията за връщане на учениците в училище. Решението за възстановяване на присъственото обучение на отделни класове трябва да бъде взето от здравните експерти, изключително внимателно и предпазливо, заявява Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Той уточнява, че съюзът представя тази позиция пред отрасловия съвет към Министерството на образованието и науката за поетапното връщане на учениците в училище.

Различните училища позволяват различен подход за връщането на класовете за две/три седмици, при спазването на дистанция и редуването на класовете, като бъде посочен процент на максимално присъствие на ученици /30 или 40 на сто - освен начален етап/.

"Добре е да се разреши автономия за решаването на кои класове и какво редуване да бъде приложено, съобразно спецификата на училището: присъствено за всички ученици от първи до четвърти клас; в големите училища - първо за завършващите етап - седми и 12-и клас; в основните училища - пети и седми клас; в училищата с малък брой ученици - биха могли да се върнат всички; в училищата на една смяна - за кратко време може да се премине на две смени и това да позволи присъствено обучение за повече класове и спазване на отдалеченост; за училища с уязвими групи - изключително внимателно според сградата; професионалните гимназии - 12-и клас и практиките в различните класове; обединените и средищните училища - изключително внимателно заради смесването на учениците от различни селища".

Всички ученици - от пети до 12-и клас, да са присъствено с маски в училище. Да бъдат конкретно и ясно информирани всички родители, се казва в позицията на СРСНПБ.

В нея се отбелязва, че организирането на националното външно оценяване в четвърти и в десети клас би дало информация за нивото на учебните програми и планове, дори точно сега, при обучението в електронна среда. Дори и да не е задължително за всички ученици, резултатите му биха били добре за системата ни, за образованието.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус