Големите ученици ще се върнат в класните стаи през февруари

Борисов се похвали с 2.4 милиарда лева инвестиции в образованието

Големите ученици ще се върнат в класните стаи през февруари

Големите ученици ще се върнат към присъствано обучение в началото на февруари, ако броят на заразените с коронавирусната инфекция в страната остане на сегашните нива или намалее. Очаква се образователното министерство да изгтови график за редуване на класовете, за да не се струпват твърде много ученици на едно място.

Новината бе анонсирана първо от премиера Бойко Борисов, който в събота сутринта бе на посещението с джипката в Разлог. Там той посети селскостопанската професионална гимнация и се похвали, че правителство е инвестирало 2.4 млрд. лева в образованието.

"Възнамеряваме и големите ученици да се върнат в клас на 31 януари, ако така добре управляваме пандемията", обясни първи премиерът, но след това бе коригиран от министъра на образованието, че става дума за началото на февруари. Според Борисов  страната се справя по "невероятно либерален начин" с пандемията.

"Само нашите приятели от Гърция са само по-добре в ЕС по брой на заразяваните от нас, но те са с пълен "локдаун" и успокояващото за тях е, че евентуално на 27 януари – може някои мерки да се разхлабят", обясни Борисов.

Междувременно премиерът се похвали и с инвестиции за 2.4 милиарда в образованието

"Близо милиард вложихме в образователната инфраструктура и още 1,4 милиарда лева за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата", обясни той при посещението си в гимназията по механизация на селското стопанство в Разлог. Там бе и образователният министър Красимир Вълчев, но не говори по темата.

С въпросния един милиард лева били санирани и обновени стотици училища, купени са компютри.Борисов не уточни каква част от парите са дадени от ЕС.

По-късно министър Красимир Вълчев обясни, че големите ученици ще се върнат присъствено на училище от февруари.

"Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. Но до пролетта ще бъдем в умерен вариант, като редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение", каза той пред Нова тв.

"Следим ситуацията седмица за седмица. Голямата опасност е новият щам от Англия", допълни той. В последната седмица на март ще се вземе решение по какъв вариант ще се редуват класовете.

"Няма да се отложи завършването на срока. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компесаторно обучение. Само 1% не участват по никакъв начин в обучението", посочи министърът.

Той допълни, че засега не се планира изместване на датите за матурите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?