Дискусионният клуб на СДС контра на ръководството, подкрепя Бойко Борисов

Националният дискусионен клуб на СДС подкрепя кандидатурата на Бойко Борисов, а не на общия десен кандидат Мартин Заимов. Това обявиха в понеделник представители на клуба, след като подписаха национален обществен договор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и с председателя на партията Цветан Цветанов. По мнението на сините фракционери кандидатурата на Заимов не била дясна и отваряла пътя за победа на социалистите в София, която би била първата от началото на демократичните промени.

Председател на дискусионния клуб е Григор Малев, а сред членовете му са бивши сини депутати като Васил Михайлов, Людмил Бешков, Иван Станчев, Стоян Райчевски и отец Стефан Стефанов.

Мартин Заимов е кандидатурата, която ще повтори избора за "червения" президент, коментира Людмил Бешков. Той припомни, че организацията на СДС в София е подкрепила кандидатурата на Бойко Борисов, но този избор е бил “подменен еднолично от председателя на партията Пламен Юруков”, въпреки че процесът за издигане на кандидатите на кметове е от местните организации на СДС към националното ръководство.

Според представителите на клуба номинацията на Заимов е наложена с натиск от лидера на СДС Пламен Юруков и от председателя на ДСБ Иван Костов. Те заявиха още, че “голяма част от привържениците на СДС” ще подкрепят Борисов за още един мандат.

Членовете на дискусионния клуб в СДС, които се самоопределят като “здравите сили и основателите на СДС, които държат автентичните подписи на коалицията”, обявиха, че и не приемат Юруков за лидер на синята партия, тъй като той бил “седесар от два дни”.

Те обявиха още, че ще се борят против “неокомунизма”, който, според тях, се очертавал като трайна тенденции в страната. Членовете на клуба обясниха, че нямат “користни цели” и желания за “властови позиции” в държавата.

Запитан дали очаква изключването си от СДС заради подписаното споразумението с ГЕРБ, Людмил Бешков каза “нали сме демократична партия”.

Бойко Борисов от своя страна заяви, че е доволен от факта, че именно създателите на СДС застават зад него. Той каза, че СДС е марка и винаги е твърдял, че това е възможният партньор на ГЕРБ за дясноцентристко управление.

“Една марка може да се узурпира и подмени, но аз се радвам, че именно създателите на синята идея ме подкрепят”, посочи Борисов.

Лидерът на СДС: Никой не упълномощавал тези хора да подписват с ГЕРБ

Потърсен за коментар лидерът на СДС Пламен Юруков заяви, че представителите на дискусионния клуб не са били упълномощени да подписват споразумение с ГЕРБ. Според Юруков това са „двама-трима души и най-характерното за тях е, че са били общински служители”. Григор Малев, който е председател на клуба, участвал в два борда, а Людмил Бешков бил на заплата към общината.

Това са хора, които са икономически зависими от кмета. Срещу такива е насочена цялата реформа в СДС, затова те като мишки напускат кораба, каза още Юруков.

В отговор на въпрос дали Григор Малев и Людмил Бешков ще бъдат изключени от СДС, лидерът на партията обясни, че уставът е категоричен по отношението на такива прояви. С други думи - ги грози изключване.

От своя страна Атанас Атанасов, лидер на столичната организация на ДСБ каза по повод на подписаното споразумение с ГЕРБ, че то няма да доведе до отлив на десни избиратели, защото членовете на този клуб не представляват дясното в София. По думите му е нормално Борисов да прави “подобни движения”, целейки публично да покаже, че има седесари, които стоят зад него.

Алтернативата за управление на София се нарича Мартин Заимов и това вече стана ясно. Софиянци получиха очакваната стабилна кандидатура и такива опити за объркване няма да ги заблудят, смята Атанасов.

Борисов: “Как наричаните по-рано корумпирани, сега стават некорумпирани?”

По повод обвинения срещу него, че той не е носител на дясната идея, Борисов заяви: “А те като са десни, къде са им евродепутатите?”. Той попита още защо именно ГЕРБ представлява дясното в Европейския парламент.

В понеделник Бойко Борисов коментира и думите на кандидата на обединената десница Мартин Заимов в неделя, че сегашният кмет не познава спецификата на работата на Столичната община и на организацията на Столичния общински съвет.

Според Борисов, е обратното – Заимов не познавал особеностите на общината. Точното разпределение на дяловете в "Топлофикация - София" е 58% за Столичната община и 42% за държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, а не със 7% по-малко за общината, както е каза Заимов, направи корекция Борисов.

"Заимов трябва да погледне кой управлява уличното осветление и общинската фирма "Егида", за да говори за по-светъл и по-сигурен град. И двете фирми са под управлението на Демократическата партия (ДП), в лицето на нейните общински съветници и хората, които са в бордовете на тези фирми", каза още Борисов, намеквайки за някогашното членство на Заимов в ДП.

Нека да говорим експертно, а не с лозунги, допълни той.

Борисов попита: ”Когато листата за общински съветници е обща - между СДС и ДСБ - тези, които са били наричани по-рано корумпирани, как сега стават некорумпирани”.

Мартин Заимов трябва да даде ясна оценка за направеното от десните партии през времето на управлението им в последните години в София, коментира той. Борисов допълни, че децата на номенклатурата не могат да бъдат отново на власт. “Трябва да има историческа правда”, смята Борисов, който бе личен бодигард на Тодор Живков.

Споделяне

Още от Местни избори 2007