ДНСК се поправи за "моловете" на плажа в Слънчев бряг

Първо констатира, че 46 обекта са с нарушения, но след намесата на регионалния министър броят им падна до 32

ДНСК се поправи за "моловете" на плажа в Слънчев бряг

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК), която е под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), се поправи за "моловете" на плажа в Слънчев бряг, както ги нарича вицепремиерът Валери Симеонов.

Първо ДНСК установява, че 46 обекта на плажа в Слънчев бряг са изградени в нарушения на законите и наредбата за преместваемите обекти на община Несебър. Това става ясно от публикувани откъси от документ на ДНСК с дата 1 юни. Те бяха поместени на Фейсбук страницата на Валери Симеонов. Сред тях са и "моловете" на ивицата – "Дъ Уан" (The One), "Ла Кубанита" (La Cubanita), "Какао бийч" (Cacao beach), "Дел Мар" (Del Mar) и "Бедрум" (Bedroom). Заради тях Симеонов влезе в спор с министъра на туризма Николина Ангелкова в началото на сезона.

Десет дни по-късно, след нова проверка на ДНСК, този път разпоредена от министъра на регионалното развитие Николай Нанков, обектите с нарушения на плажната ивица вече са 32, а петте емблематични дискотеки не са сред тях. Това става ясно от съобщение на МРРБ в понеделник, без обяснение защо обектите са намалели с 14.

Според съобщението на МРРБ петте дискотеки на плажа са поставени съгласно одобрената схема от министър Ангелкова. Това е установила ДНСК при проверка, направена в периода 11- 13 юни, след избухването на скандала между Симеонов и Ангелкова.

"За мое голямо съжаление и мин. Нанков се нареди до мин. Ангелкова в отричането на законите и наредбите на България", коментира Симеонов в социалната мрежа.

Тезата на Ангелкова е, че петте дискотеки на плажа са преместваеми обекти съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който е специален. Поради това тези обекти са законни.

Според Симеонов обаче петте дискотеки не са преместваеми обекти, защото площта им е 1300 – 1500 кв.м, което е многократно над разрешените по Закона за устройство на територията 15 кв.м с височина от 3 м за преместваем обект. Освен това в тях се побират около 4000 души, чиято сигурност не е гарантирана, смята Симеонов. Ето защо той смята, че "това са молове, това са НДК-та на плажа".

В прессъобщението на МРРБ този въпрос не е засегнат и няма отговор как обекти с площ многократно по-голяма от тази за преместваем обект са законни.

Констатациите на ДНСК след намесата на Нанков

Най-много незаконни обекта – 20, са открити на територията на плаж "Слънчев бряг – юг", където се намират и петте "мола". Дадени са примери с два незаконни обекта.

Метална ограда и паркинг до хотел "Империал" (бивш "Амфора") на плажа "Слънчев бряг – юг" са били премахнати през 2017 г., но за новия сезон отново изникнали на същото място, посочва МРРБ. И допълва, че до паркинга в западна посока върху плажната ивица, без разрешение за поставяне и без разрешение за строеж, са изпълнени едно след друго волейболно игрище, спортна площадка, метална трибуна за зрители със сцена и бетонова настилка с приблизителна площ около 1000 кв.м и поставени върху нея около 65 броя маси за 250 места.

Другото посочено от МРРБ нарушение е свързано с обслужващата алея с обръщало към бившия ресторант "Фрегата", която осигурява достъпа до плажа. Тя е предвидена в действащия регулационен план на "Слънчев бряг – изток". От община Несебър са представили одобрен проект и разрешение за строеж от 2008 г. за реконструкция на настилката на алеята, но тя не е била въведена в експлоатация по установения законов ред, твърди МРРБ.

Освен това източно от алеята, върху плажната ивица, без разрешение за строеж е изпълнен открит паркинг с настилка от чакъл и филц с неправилна форма и приблизителна площ 8000 кв.м. Паркингът е ограничен с 2 бариери, а върху обслужващата алея са изпълнени още две бариери. В западната част на обръщалото е изпълнен навес за коли с метална конструкция, който видимо навлиза в площта заета от дюни.

Южно от обръщалото, върху съществуваща дюна, са изпълнени бетонов път, паркинг с кабина за охрана и кабели с напрежение, в нарушение на изричната забрана от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (чл. 17а, ал. 1), посочва МРРБ.

Най-малко незаконни обекта - 5, са открити на плаж "Слънчев бряг - централен".

Останалите 7 преместваеми обекта, поставени в нарушение на закона, са на плаж "Слънчев бряг - север".

Данните за незаконните обектите са предоставени на община Несебър и Министерството на туризма за предприемане на последващи действия по компетентност - съставяне на констативни актове и издаване на заповед от кмета на община Несебър по реда на чл. 57а и чл. 225а от ЗУТ за премахване и/или за привеждането им в съответствие с одобрената схема, посочват от МРРБ.

Валери Симеонов: Разбирам кой диктува отказа от задължително премахване

"За мое голямо съжаление и мин. Нанков се нареди до мин. Ангелкова в отричането на законите и наредбите на България. В петък от Бургас той обяви заведенията от Южния плаж на Слънчев бряг за законни. Въпреки аргументите в сигнала, който му изпратих и резултатите от проверката на ДНСК и община Несебър. Същите категорично доказаха обратното: че "Спалнята", "Единият", "Какаовият плаж", "Кубинката" и ресторант "Морето" са НЕЗАКОННИ. Известните с пласмента на наркотици, проституция и наднормен шум бардаци получиха поредната министерска подкрепа!" Това написа Валери Симеонов след публикуваното съобщение на МРРБ.

Според него регионалният министър "вече е включил на задна скорост и избягва да се произнася категорично по законността" на петте дискотеки, както го е направил в петък пред медиите в Бургас.

Посочва, че вече се говори, че заведенията отговаряли на схемата за поставяне, подписана от министъра на туризма Николина Ангелкова, и че имат разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър. Тези документи са издадени в разрез с нормативната база - надвишавайки 100 пъти допустимата площ от 15 кв.м и многократно височината от 3 м, посочва Симеонов. И пита: "Значи ли това, че с подписите на министър и главен архитект се отменят закони и наредби?".

Вицепремиерът напомня, че заради тези нарушения е сезирал прокуратурата и регионалния министър Николай Нанков.

"Разбирам кой и кое диктува отказа от задължителното премахване на обектите и спирането на достъпа и ползването им чрез спиране на тока и водата. И ако първото (премахването) е спорно дали е задължение на министерството или общината, то спирането на достъпа и ползването на огромни незаконни заведения, изградени без проект, разрешения за строеж и разрешения за ползване, си е работа на МРРБ и ДНСК", пише Симеонов.

Според него с изявленията си министър Нанков пренебрегва констатациите на подопечната му ДНСК, "която с писмо от 13 юни (сряда) 2018 определя заведенията за НЕЗАКОННИ и разпорежда на кмета на Несебър в срок до 15 работни дни ДА ГИ ПРЕМАХНЕ!"

Симеонов публикува и части от протокола на ДНСК за извършени проверки по неговия сигнал с дата 1 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес