До края на деня е възможно споразумение между Иран и "шесторката"

Споразумение между Иран и "шесторката" може да бъде постигнато до довечера, съобщи високопоставен западен дипломатически източник, цитиран от ТАСС.

"Страните по преговорите постигнаха напредък в уреждането на оставащите въпроси. Виждаме, че е възможен компромис по всички точки", казал източникът и допълни, че е възможно до края на деня да се сключи сделка.

Източник от една от европейските делегации казал за ТАСС, че постигането на споразумение е много вероятно и дори някои от страниците на документа вече са разпечатани.

Текстът на споразумението между Иран и "шесторката" (петте постоянни членки на съвета за сигурност на ООН и Германия) е готов на 98 процента, заяви високопоставен дипломатически източник.

Преговарящите страни не успяха да спазят предишният краен срок за постигане на историческо споразумение по иранската ядрена програма - вторник. Новата крайна дата за завършване на продължаващите повече от десетилетие преговори е 10 юли.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че министерският кръг от преговорите за иранската ядрена програма може да започне всеки момент и той е готов да замине за Виена веднага след като приключи участието му във форума на върха в Уфа на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА).

"В момента сме близо не до междинно, а до всеобхватно споразумение, заяви Лавров, според когото преговорите във Виена не са останали непреодолими проблеми. Приключващите преговори във Виена ще отворят пътя за отмяна на санкциите срещу Иран, подчерта Лавров, като призова и за възможно най-бързо вдигане на оръжейното ембарго срещу Иран след сключването на споразумението.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се върна още снощи във виенския хотел "Кобург", където продължават преговорите. Днес това направи и френският министър на външните работи Лоран Фабиюс. И двамата влязоха в хотела без да направят изявления.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф предложи на страните от Запада сътрудничество в борбата с екстремизма, след като бъде сключено споразумението по ядрения въпрос.

"Първо атомната сделка, а след това е нужно сътрудничество срещу екстремизма. Нашата страна иска да съдейства в борбата с тероризма", каза Зариф в статия за в. "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?