До септември ЧЕЗ решава бъдещето си в България

Според запознати надали ще има сделка с интересуващите се от активите местни играчи

До септември ЧЕЗ решава бъдещето си в България

Чешката енергийна група ЧЕЗ ще реши за бъдещето си в България до септември 2017 г., заяви главният изпълнителен директор на компанията Даниел Бенеш пред чешката агенция ЧТК, цитирана от Радио Прага във вторник.

Изданието припомня, че ЧЕЗ проучва инвеститорския интерес към българските активи на групата от януари 2017 г., но все още няма окончателно решение дали ще напусне страната. Миналата година чешката група заведе арбитражно дело срещу България, претендирайки, че редица административни действия са засегнали бизнес интересите ѝ в страната. Делото за "стотици милиони евро" бе заведено през юли 2016 г. пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове - ICSID, към Световната банка, най-вече заради регулаторни решения, определящи цени на тока под пазарна себестойност.

Радио Прага дава пример как през май 2015 г. компанията бе глобена от Комисията за защита на конкуренцията със 17.1 млн. крони. заради злоупотреба с господстващо положение на пазара. Санкцията от 1.25 млн. лв. беше за неизкупено от фирма електросъоръжение.

Чешкото издание посочва, че сред кандидатите за закупуване на българските активи на ЧЕЗ е друга чешка група – "Енерго-Про", която в България притежава електроразпределителната мрежа в североизточната част на страната и няколко водно-електрически централи.

В средата на май ЧЕЗ обяви, че преговаря с избрани инвеститори, проявили интерес към мрежата на ЧЕЗ в България, два соларни парка и затворената въглищна централа във Варна. Имена не бяха посочени и като цяло е оскъдна информацията около процедурата.

По неофициална информация към онзи момент, в надпреварата продължаваха скандалният бизнесмен Христо Ковачки с оферта от ТЕЦ "Бобов дол", неизвестната за широката публика пазарджишка фирма "Инерком", която има няколко фотоволтаични парка в региона, и израелската минна компания "Еленилто" на Якоб Енгел. Офертите на тримата кандидати са били за около 300 млн. евро, което е близо до стойността, на която чехите купиха 67 на сто от електроразпределителната мрежа в Западна България в края на 2004 г. Останалите 33 процента бяха продадени от държавата през борсата и днес са собственост на различни фондове и финансови посредници.

Според отново неофициални твърдения на запознати с хода на разговорите към края на юли чехите са поканили да се върнат на масата на преговорите и останалите кандидати - консорциума между братята Атанас и Пламен Бобокови, които притежават "Приста ойл", и турската STFA Yatirim, "Енерго-Про", "Фючър Енерджи", която е собственост на Валентин Христов, "Минстрой" на Николай Вълканов и румънската "Електрика", за която се смяташе, че в най-голяма степен отговаря на профила на ЧЕЗ, тъй като има сходна дейност в северната ни съседка.

От тях обаче било поискано към офертите от минимум 300 млн. евро да има и гарантиран 10-процентен бонус за компанията, както и тежки банкови гаранции за 120 млн. евро, които били претенция на Европейската банка за възстановяване за развитие, заради отпуснатия от нея през ноември 2016 г. заем от 116 млн. евро за развитие на мрежата на ЧЕЗ в България.

Отново според запознати, Николай Вълканов е решил, че цената на активите на ЧЕЗ в България е под исканата от ЧЕЗ и затова се е отказал. От пресофиса на Христо Ковачки отказаха да коментират въобще дали бизнесменът участва в процедурата. Твърди се, че интересът му към активите на чехите е много голям, тъй като би интегрирал собствения си енергиен бизнес и, вземайки електроразпределителната мрежа и доставчика на ток на ЧЕЗ, би си осигурил пазар за електроенергията, произвеждана от неговите въглищни централи "Бобов дол", "Брикел", "Марица-3", "Димитровград". Ковачки обаче срещал сериозни затруднения с осигуряването на финансиране на сделката и банковите гаранции по нея.

Същото се отнасяло и за пазарджишката фирма "Инерком". Възможно било да се заформи консорциум между българския търговец на ток "Фючър Енерджи", братя Бобокови и турския холдинг, който да успее да покрие финансовите изисквания на чехите.

Макар шефът на ЧЕЗ да обявява, че до септември ще има решение за сделката, по-вероятно е то да остане за след парламентарните избори в Чехия, насрочени за края на октомври, твърдят анализатори. Мажоритарен акционер в енергийната група е чешката държава и надали мениджмънтът на ЧЕЗ ще вземе толкова важно решение в навечерието на вота. Запознати с преговорите очакват по-скоро да се изчака новото правителство в страната и какви ще са намеренията относно дейността на ЧЕЗ. Възможно е дори чешката група да се откаже въобще да продава активите си в България.

В тази посока положително би се оказало прекратяване на започналата преди повече от три години процедура по отнемане на лиценза на електроснабдителното дружество "ЧЕЗ Електро". През март 2014 г. Комисията за енергийно и водно регулиране започна такива процедури срещу електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", защото те си бяха прихванали над 216 млн. лв. от свои дължими плащания към НЕК, заради дългове на НЕК към тях. Във вторник енергийният регулатор прекрати процедурата за отнемането на лиценза на ЕВН, а ден по-късно председателят на комисията Иван Иванов заяви пред журналисти, че през септември ще се разгледат казусите и на ЧЕЗ и "Енерго-Про". Очакванията са и тези процедури също да бъдат спрени, тъй като и тримата доставчици на ток вече са си уредили търговските отношения с държавната НЕК.

Междувременно в сряда от "ЧЕЗ Електро България" съобщиха пред Българската фондова борса, където компанията е листната, че за първото полугодие на 2017 г. нетните ѝ приходи са за 684.548 млн. лв., а нетната печалба – 34.990 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес