Догодина ДДС става 18 на сто

Догодина ДДС става 18 на сто

Ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) догодина ще бъде свалена от сегашните 20 процента на 18 на сто, а през следващите години ще има намаление с още два процента, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от Дарик радио. Така в края на мандата на ГЕРБ данъкът ще стане 16 процента.

Дянков направи коментара си по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, който преди десетина дни в Израел заяви, че е възможно още през тази година да се намали ДДС-то с половин процентен. Борисов прие радушно съвета на колегата си Бенамин Нетаняху за сваляне на данъка за потребителите плавно с по половин процент на шест месеца.

“Самата идея на израелския премиер Нетаняху е добра, но всъщност ние знаехме преди него”, каза Дянков. Той допълни, че по-скоро правителството на ГЕРБ ще се придържа към плана за сваляне на ДДС с 2 пункта догодина и после още до 16 на сто.

В същото време от Националната агенция по приходите (НАП) съобщиха, че са съкратени сроковете за възстановяване на данъка върху добавената стойност и вече фирмите могат да приспадат ДДС в два последователни месеца, след което държавата трябва да възстанови данъка в срок от 30 дни.

За закъснение, включително и при ревизия, НАП дължи лихва на дружеството. Досега фирмите бяха длъжни да приспадат данъка за възстановяване от дължимия данък за внасяне, в три поредни месеца. Ако след изтичането на този тримесечен период имаше остатък, то данъчните бяха длъжни да върнат ДДС-то в 45-дневен срок.

Друга промяна, облекчаваща бизнеса, дава право на дружествата да ползват правото си на данъчен кредит в 12 последователни месеца, вместо досегашните 3 месеца. Удължаването на срока е свързана с прилагането на европейското право и решенията на Съда на Европейските общности.

С въвеждането на 12-месечния срок за приспадане ще се спази принципът на ефективност, като с предложения срок няма да се затруднява практическото упражняване на правото на приспадане на данъчен кредит, обясниха от НАП.

Агенцията припомни, че края на март 2010 г. фирмите, регистрирани по Закона за ДДС, трябва да декларират пред НАП електронен адрес за кореспонденция. От началото на тази година посочването на електронен адрес за кореспонденция с НАП е част от изискванията за регистрация по ДДС. Промяната на електронния адрес ще се заявява пред Агенцията по вписванията или пред НАП в седемдневен срок.

На тези дружества, които не посочат електронен адрес за кореспонденция с НАП, може да им бъде отказана регистрация или да бъдат дерегистрирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?