След извършена проформа проверка

Договори за жълти стотинки с общински имоти в район "Витоша" си стоят

Уволнен е зам.-кметът, подал сигнал за безобразията, другият отменя принудителното отстраняване на нарушителите

Безобразията в столичния район "Витоша" с отдавна изтекли договори за наем на общински имоти на изключително ниски цени продължават. Това става въпреки проверката на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която констатира над 60 такива нарушения, и смяната на районния кмет.

Нещо повече, заповедите на стария кмет Стойко Дуков да изгони част от наемателите, които продължават да ползват имотите без правно основание, са отменени без мотиви от заместника му Теодор Петков. Това става осем дни преди да бъде избран новият районен кмет Валери Йорданов, който беше уволнен от вътрешния министър Цветлин Йовчев като шеф на СДВР, се вижда от публикуваните заповеди на сайта на районната администрация.

Една от първите задачи на новия кмет е да уволни зам.-кмета Николай Станоев, който алармира повече от година Фандъкова за безобразията, вършени в районната администрация. Сигналът стана публичен през април, когато беше разпространен от тогавашния общински съветник и настоящ депутат от БСП Георги Кадиев. Групата на социалистите в общинския съвет сигнализира за нарушенията в район "Витоша" и градската прокуратура, но към момента няма публична информация да са предприети някакви мерки.

"Очевидно човек от тефтерчето на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов ръководи сега г-н Йорданов", коментира бившият зам.-кмет Станоев пред Mediapool уволнението си. Той обясни, че е отстранен след отказ да си подаде оставката и да подпише заповедта за освобождаването му.

Валери Йорданов не беше открит за коментар от Mediapool. През пресцентъра на Столична община той заяви, че уволнението е, защото "ще формира нов екип, но ще разчита и на голяма част от настоящите служители". Йорданов не отговори на запитването през пресцентъра защо не прекратява неизгодните договори с общински имоти.

"Нека да дадем малко време на новия кмет да поработи. Очаквам до средата на септември на мен и на общинските съветници да представи доклад за свършеното и какви мерки е предприел по отношение на констатираните нередности", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Mediapool. Тя обясни, че едва ли първата работа на г-н Йорданов е била да уволни зам.-кмета, подал сигнала за нарушенията до нея и уточни, че всеки районен кмет има право да сформира сам екипа, с който да работи.

Отменените заповеди

След като стана публичен случаят, смененият вече кмет Стойко Дуков на 20 юни издава четири заповеди за принудително изземване на общинските имоти от наемателите, чиито договори са изтекли отдавна.

Едната заповед е за паркинг на ул. “Дамяница” с площ по документи от 232 кв.м, за който “Главболгарстрой” плаща наем от 51.35 лв. на месец. Според изчисления действителната площ на паркинга надхвърля един декар, е посочено в сигнала на Николай Станоев. Дуков издава заповедта за принудителното изземване на имота, защото договорът за наем е изтекъл през август 2008 г. и оттогава се държи без правно основание.

Втората заповед е за принудително изземване на общински имот от 153 кв.м в Пето основно училище в Симеоново. Имотът се държи без правно основание от "Адис Дизайн", посочва Дуков в заповедта. Компанията е имала договор за наем от април 2003 г., удължаван с три анекса, последният от които е от 2005 г. за нови три години, които отдавна са изтекли.

В сигнала на зам.-кмета Станоев беше посочено, че в Пето основно училище повече от две години работи зъболекарски кабинет без договор, дърводелски цех на площ от 400 кв.м с изтекъл договор през 2008 г., като не е проведен нов търг и не се плаща наем. Вместо това през 2012 г. цехът дава дарение на района в размер на 2000 лв.

Третата заповед на предишния кмет Стойко Дуков е за принудително изземване на общински имот от 100 кв.м на ул. "Пирин" от фирмата "Брос Дент Франсис". Стоматологичната клиника е имала тригодишен договор за наем от 15 юни 2004 г., който е изтекъл още през 2007 г. и ползва имота без правно основание, е посочено в заповедта на бившия кмет. Не е ясно какъв наем плаща компанията за общинския имот и дали изобщо има такъв.

Четвъртата заповед на Стойко Дуков е за принудително изземване на общински имот от 113 кв.м на ул."Любляна" от ЕТ "Конелиано – Георги Кръстев". Тригодишният договор с фирмата е сключен през 2002 г. и е отдавна изтекъл. И в този случай не става ясно дали едноличния търговец е плащал някакъв наем от 2006 г. насам.

Без никакви мотиви на 10 юли временно изпълняващият длъжността кмет на район "Витоша" Теодор Петков издава заповед, с която отменя четирите заповеди за принудително изземване на общинските имоти. "Отменените заповеди не бяха правно издържани и затова издадох тази заповед", каза Петков пред Mediapool. Той обясни, че Дуков допуснал нарушение, защото поискал наемателите да се изнесат за един ден. На възражението, че такова нещо не е посочено в заповедите му, Петков отговори, че не може да си спомни точно какви са случаите и трябва да провери допълнително.

Над 60 изтекли договора чакат да бъдат прекратени

Общо над 60 договора с общински имоти в район "Витоша" са изтекли отдавна и трябва да бъдат прекратени, а за помещенията да се обявят конкурси за отдаването им под наем, препоръча назначената от Фандъкова комисия, натоварена да провери работата в кметството.

Нещо повече, по 19 от договорите наемателите имат задължения към общината за над 22 хил. лв., според доклада на комисията.

Ако се съди от първия неуспешен и плах опит за изгонването на четирима наематели, които не е ясно на кого плащат, за да ги търпи общинската администрация, смело може да се предположи, че по нито един от 60-те отдавна изтекли договора за общински имоти няма да бъде направено нищо.

Временните” назначения

Новият районен кмет Валери Йорданов е предприел обаче мерки около "временните" назначения на служители на отговорни позиции в район "Витоша". Това беше другият от проблемите в общинската администрация, за който сигнализира бившият вече зам.-кмет Николай Станоев.

Обявени са два конкурса. Единият е за избор на секретар и началник на отдел "Правно и административно обслужване, управление на общинската собственост и сигурност", а другият е за началник отдел "Образование, социални дейности, култура, спорт и логистика", става ясно от публикуваните обяви на страницата на общината.

Няма обявени конкурси обаче за ключовия пост на главния архитект, както и за финансов контрольор на района. Полувакантен е и поста на главния счетоводител на района, след като досегашния титуляр Докузанова, след скандала от април излезе в отпуск не е идвала на работа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?