Документи доказват, че аргументите за сталинските чистки са измислени

В Русия бяха разсекретени доказателства за убийство, което преди 75 години стана повод за Голямата чистка на съветския диктатор Йосиф Сталин, съобщи Ройтерс в сряда.

Мистериозното убийство на политическия опонент на Сталин Сергей Киров на 1 декември 1934 г. бе сред най-строго пазените тайни на Кремъл, след като десетилетия наред много от документите по случая останаха засекретени.

Киров, пламенен болшевик, чиято популярност сред редовите членове на компартията далеч надхвърля тази на Сталин, е убит в коридора близо до кабинета му в Ленинград от мъж на име Леонид Николаев.

Историците подозираха, че зад убийството стои Сталин, който искал да елиминира политическия си противник. Разсекретените документи обаче, сред които дневникът на Николаев, публикуван с разрешението на сина му, доказват, че убиецът е действал сам и то от лична омраза.

Според специалистите Сталин не е инспирирал убийството, но се е възползвал от него. Именно след 1 декември 1934 г. съветското наказателно право е пренаписано и и се полага основата на последвалите масови репресии.

Николаев дълго се опитвал да се изкачи в партийната йерархия, но вместо това бил принуден да работи на незначителна позиция в местна фабрика. След като бил изхвърлен от партията за нарушаване на партийната дисциплина, той решил да отмъсти на Киров.

През декември 1934 г. Николаев и 13 предполагаеми негови съмишленици са осъдени на смърт за участие в терористична организация наречена "Ленинградски център". Въпросната групировка, за която няма доказателства в разсекретените документи, дава на Сталин претекст да започне масовите чистки в Русия.

"След убийството на Киров само за първото тримесечие на 1935 г. населението на Ленинград намалява с 35 000 души", заяви Татяна Сухарникова, директор на музея "Киров".

Новите доказателства подкрепят теорията на историка и политик Александър Яковлев, който през 1990 г. заяви, че Николаев е действал сам и не е бил част от организирана структура.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?