Документите от вота в Турция пътували до ЦИК два месеца

Документите от вота в Турция пътували до ЦИК два месеца
Временната анкетна парламентарна комисия за изборните нарушения ще проверява защо списъците и протоколите от вота в Турция са били предадени в ЦИК повече от два месеца, след като са изпратени от там, обяви председателят на комисията Явор Нотев.

Посланикът в Турция Бранимир Младенов е уведомил комисията, че материалите от секционните комисии в Анкара са изпратени в Министерството на външните работи (МВнР) на 14 юли, а от консулствата в Истанбул и Одрин - съответно на 8 юли и 7 юли. В ЦИК обаче документите са предадени чак на 23 септември.

Материалите от Анкара са изпратени по дипломатическа поща, от Истанбул и Одрин чрез командировани служители на МВнР.

Нотев посочи, че трябва да се установи дали "не е работено" с документите, в какъв вид са били приети те в МВнР и в какъв са излезли от ведомството.

Нотев съобщи, че има документи от изборни секции в други държави, които пък въобще не са пристигнали в ЦИК. По информация от МВнР все още не са пристигнали документите от САЩ.

Говорителят на външно министерство Драговест Горанов каза пред Меdiapool, че министерството е забавило документите от Турция, за да ги предаде заедно с тези от други страни и да не се налага ЦИК да получава непрекъснато документи на парче. По думите му няма законов срок, в който МВнР да е длъжно да предаде документите.

Месец след като бе създадена временната анкетна парламентарна комисия за изборни нарушения, председателят ѝ Явор Нотев ("Атака") заяви, че нарушения, като двойно гласуване, изборен туризъм и корпоративен вот са задали лицето, на тези избори. Нотев обаче не представи конкретни сигнали, по които работи комисията.

След още един месец временната комисия ще обяви доклад за резултатите от проверката си.

Българите зад граница гласуваха в 274 избирателни секции, близо половината разкрити в Турция. ДПС спечели убедително вота зад граница с 61.18% от всички гласове. ГЕРБ взеха 21.77%, Синята коалиция – 5.90%, "Атака" – 4.08%, а Коалиция за България – 2.53%.

Споделяне

Още по темата

Още от България