ДПС губи един депутат за сметка на ГЕРБ, ако КС касира част от вота в Турция

ДПС губи един депутат за сметка на ГЕРБ, ако КС касира част от вота в Турция
Централната избирателна комисия (ЦИК) изчисли в понеделник по искане на Конституционния съд преразпределението на депутатските мандати, ако вотът в 23 секции в Турция от парламентарните избори бъде касиран.

Говорителят на комисията Бисер Троянов съобщи, че в такъв случай ДПС ще изгуби едно депутатско място за сметка на ГЕРБ и ще има персонални размествания сред депутатите на СДС и РЗС.

Очаква се в кратък срок КС да се произнесе по делото, заведено от РЗС срещу резултатите от вота в Турция.

Ако бъде касиран вотът в 23 от над 120-те секции в югоизточната ни съседка, от парламента ще излезе Рушен Риза от ДПС. Той влезе в НС на мястото на Бюрхан Абазов, чийто избор беше обявен от КС за незаконосъобразен преди няколко месеца.

По същата причина тогава парламентът напусна и Венцислав Върбанов от квотата на Синята коалиция, който след евентуално преразпределение на мандатите също ще трябва да се върне.

Той ще влезе на мястото на Марияна Даракчиева от СДС.Атанас Семов от РЗС пък ще бъде заместен от Георги Терзийски.

Така групата на ГЕРБ в Народното събрание ще има 117 депутати, а ДПС ще останат с 37.

"Единствено КС може да реши и в неговите правомощия е да извърши персонални промени. Ако такива бъдат извършени, то естествено ЦИК ще се съобрази с това решение, но с днешната информация само предоставяме какво би било евентуално изменението в персоналния състав с оглед изрично дадени ни указания от страна на КС”, каза Троянов.

Заради нарушения при организирането и провеждането на изборите в Турция бе отзован посланика ни там Бранимир Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България