Донорството на органи ще се прави със “съгласие по подразбиране”

Правителството предлага промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, според които се възприема принципът "съгласие по подразбиране" при донорството на органи. Само несъгласието ще се декларира изрично и ще се вписва в здравната книжка.Това реши на редовно заседание в сряда Министерският съвет.

Промените се правят, за да се насърчи даряването на органи у нас, тъй като  до момента тази практика не е особено развита -  до май тази година волята си за донорство са декларирали 2013 души, като мнозинството от тях - 1548 от тях са изразили несъгласие, а само 465 - съгласие.

Сега действащата законова уредба пък изисква регистриране както на несъгласие, така и на съгласие за даряване на органи след смъртта.

Промените предвиждат вземането на органи, тъкани и клетки от тялото на починало лице да се извърши в случаите: ако в здравната книжка не е записано несъгласие за донорство, ако лицето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за изразено изрично писмено несъгласие за донорство. След смъртта си човек става донор на органи и ако един от посочените негови близки е информиран за това и ако няма представено възражение от някой от близките му.

Даряването на органи ще е абсолютно забранено, само ако бъде декларирано изрично несъгласие.

Проектопромените предвиждат и нов ред за уведомяване от лечебните заведения, който цели подобряване на цялостната организация на трансплантациите у нас. Всяко лечебно заведение, което планира трансплантация от жив донор, е длъжно да уведоми ИАТ за това най-малко седем дни предварително, а в срок от една седмица след извършване на процедурата - да я регистрира в агенцията. В момента законът няма подобно изискване.

В срок до 7 дни всяко лечебно заведение е длъжно да уведоми ИАТ за възникнали сериозни нежелани реакции, когато те са резултат от взимане или присаждане на органи и са свързани с тяхното качество и безопасност. Тези промени идват логично след като неотдавна възникнаха спорове кои болници имат акредитация за извършване на трансплантации и дали те се правят на точното място.

При нарушаване на тeзи разпоредби се налага глоба до 50 000 лева.

Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски обясни, че промените в закона предвиждат глоби за посредниците, които участват в нерегламентирано разпространение на органи. Глобата за физически лица ще бъде от 20 000 до 40 000 лева, а за юридически - от 30 000 до 50 000 лева. Не този, който предлага орган, а онзи, който вземе органа ще бъде наказван, поясни министърът. Той допълни, че само лицензирани здравни заведения ще могат да извършват различни трансплантации.

Гайдарски каза още, че предвидените мерки срещу нарушения обхващат периода от момента на вземане на органа до неговото присаждане. Това са мерки, с които не би могло да се допусне пробив в системата, коментира Гайдарски. По думите му екипите, които извършват експлантациите и трансплантациите ще бъдат стимулирани съответно с по 2100 и 2800 лева на операция.  

Споделяне

Още от България