mediapool.bg Ти си това, което четеш

Дори ако ти не се интересуваш от политиката, тя се интересува от теб

11:49 | 18 октомври 2006 | 542 коментара

Ние, избирателите на Беронов хвърляме ръкавица и обявяваме публичен дискусионен дуел на избирателите на Първанов и Сидеров.

Ето нашите аргументи, дайте сега и вие вашите:

Здравейте български граждани, независимо къде живеете - в Родината или нейде по света, независимо какви сте  – българи, турци, роми, арменци, евреи, християни, мохамедани или невярващи – здравейте!

Това писмо е израз на нашата тревога, но и на нашата надежда.

Отлично знаем какви са причините за днешната апатия към президентските избори, за недоверието към политическите сили, включително и за разочарованието и от десните ни партии и политици.

Линк за контакти

Ако желаете да се включите в задочния диспут, може да изпращате своите мнение на http://dilmana.web-log.nl/

И ние, хора с твърди демократични убеждения, които винаги сме ги подкрепяли и то не само с избирателния ни глас, разбираме и споделяме в голяма степен това разочарование.

И все пак, разочаровани или не, ние смятаме, че да се откажеш от правото си на глас, когато той може да допринесе за общо добро, е неразумно и непростимо!

Само безотговорният към себе си и към близките си оставя други да избират вместо него.

Защото, дори ако ти не се интересуваш от политиката, то тя се интересува от теб.

От политиката зависят много неща - зависи образованието, здравеопазването (нали видяхме как един сбъркан закон бръкна в джоба на близо половин милион българи), зависи социалното осигуряване, зависи външнополитическата ориентация на страната, а тя пък определя в голяма степен вътрешната политика.

Последствията от политиката, ако е лоша и неадекватна или дори престъпна, ги носим всички ние. Неизбежно.

Където и да си по света, политиката оказва влияние върху личния ти живот. Единственият начин за нас, обикновените хора, да въздействаме това влияние да бъде към добро, а не към зло, е да упражняваме своето лично гражданско влияние над политиците и политиката, която провеждат от наше име. Чрез изборната бюлетина.

Само неинформираният прави грешен избор.

Ако един кандидат за български президент обещава високи пенсии, реки от мед и масло и благоденствие за всички, информираният човек знае, че това са ЛЪЖИ.

Защото в конституцията правомощията на президента са строго определени и един президент не може да увеличава пенсии и да бъде “социален” президент.

Неинформираният човек обаче може да бъде измамен.

Не се оставяйте да бъдете заблуждавани с щедра предизборна дезинформация.

Само неморалният избира неморални политици.

Морално ли беше да имаме за президент агент, служил на престъпната ДС, командвана от Москва?

Морално ли беше човек, който години е криел срамни страници от своето минало, да се кандидатира отново за президент и след като бе разкрит ?

Морално ли е да гласуваш за човек, който те е излъгал за своята независимост, изискваща се за да може да служи пълноценно на гражданите, а години е треперел и може би се е превивал зависим пред знаещи миналото му, дали няма да му го изкарат наяве ?

Една международна поговорка (има я на всички езици) гласи:

“Който лъже, той и краде. Който краде, той и убива.”

Помислете дали е морално да дадете своя глас за агент на ДС, прикривал се с лъжа, разкрит и след това невъзмутимо разкрасяващ се, че бил от “добрите” и невъзмутимо просещ отново висше доверие.

Или:

Морално ли е да гласуваш за човек, открито или прикрито проповядващ нацизъм, расова, етническа и религиозна омраза като един нацистки “фюрер” от 1933 г., затрил Германия през 1945 г. ?  Или като един “председник” на комунистическа партия от 1990 г., затрил Югославия през 1999 г. ?

Помислете дали е морално да дадете гласа си за някой, който твърди че е патриот, забравяйки че тази дума е свързана с ЛЮБОВ, а не с омраза.

Любящ родител ли ще сте ако ненавиждате всички деца от класа на вашето дете и им желаете злото, защото обичате само своето дете??! Каква е тази любов?

Какъв патриот сте, ако бълвате фанатична омраза към всички, които ви се струват или са различни от вас? Докъде ще ви доведе тази омраза? До дереджето на съседната нам държава, подлудена и разпаднала се заради същото пред очите ни?

Помислете дали да дадете гласа си за, човек - “подпали-черга”, болен от омраза към стотици хиляди български граждани, несчитащ ги за равни хора.

Ние, четирима българи от различни краища на света, направихме нашия избор след трезва преценка на кандидатите за президент и решихме да дадем своята подкрепа за кандидатпрезидентската  двойка Неделчо Беронов/ Юлиана Николова.

По електронната поща ние разпратихме до приятелите си своите аргументи и мнозина от тях се присъединиха към нашия избор.

Ние сме обикновени граждани. Нас просто ни боли за България.

Ние разбираме патриотизма не като площаден крясък, а като любов към Родината, независеща нито от етническа или религиозна принадлежност, нито от местожителство - чувство в сърцето към свидното място, където то някога е затуптяло.

За нас патриотизъм е никога да не пропускаме да сторим за Родината, това, което е по силите ни.

Тези избори са важни, не се заблуждавай, че твоят глас не е нужен и не е решаващ.

Точно твоят глас може да се окаже решаващ. Капка по капка вир прави.

Антони Де ла Реа, Израел

Даниела Горчева, Холандия

Иван Иванов, Упсала, Швеция

Юлиан Попов, Великобритания

Ако сте съгласен с написаното, можете да прибавите името си към нашите.

Ако желаете, можете да напишете и Вашата причина, защо бихте гласували за президент Беронов.

Ако Ви харесва идеята, препратете това писмо и на други ваши приятели. 

Ще подкрепя Неделчо Беронов защото:

Харесвам неговия старомоден консерватизъм повече от младежките пориви на  някои новоизлюпени политици.

Беронов е пример за това, как е възможно да достигнеш до една почтена възраст, да изживееш  и социализма, и прехода и да си останеш чист.

Показва че, не всички са маскари и че не винаги политиката е мръсна работа. Зависи от човека.

Предпочитам един бивш конституционен съдия, който никога не се е злепоставил пред един бивш партиен лидер, който се е злепоставил неведнъж. 

Антони Де ла Реа, Израел

Все по - агресивната политика на Путин ме убеждава, че за България е ЖИЗНЕНО важно да има достоен БЪЛГАРСКИ президент, а не московски послушник с агентурно минало или истеричен провинциален фюрер.

Ако някой от тях спечели това ще бъде пагубно не само за образа на България, но и за нейното бъдеще.

Затова ще дам моя глас за Неделчо Беронов, единственият кандидат с чисто минало и с безспорно демократични убеждения.

Даниела Горчева, Холандия

Очевидно притежава необходимите за държавен глава зрялост и мъдрост без по никакъв начин възрастта му да е пречка за изпълнение на президентски задължения. Убедих се лично – с очите и ушите си, че зад името Неделчо Беронов стои пъргав ум на достолепен и елегантен в обноски и стил господин;

Очевидно притежава и то в надхвърляща степен, държавно-правните познания и опит, неизбежно необходими на един държавен глава;

Начинът му на общуване е непревзет, прям и човечен, езикът му е изряден и богат литературен български език, реакциите му са разумни и уравновесени, толерантността му е очевидна;

Не открих в него декласиращи за кандидат за държавен глава нито дребна политиканщина, нито балкански бабаитлък, нито андрешковска йезуитщина, нито улична клоунада, открих адекватни на изискванията на институцията умереност,  разсъдливост и ерудиция;

Очевидно е приличен и почтен демократично мислещ човек и за разлика от конкурентите си необещаващ в предизборната надпревара неща, които не са в правомощията на българския президент и поради това не са изпълними.

Иван Иванов, Упсала, Швеция

През целия си живот той е бил последователен, морален и откровен и над него не тегне сянката на нищо, от което би трябвало да се срамува - като българин и като гражданин.

Той е единственият кандидат за президент, който може да ни представя достойно пред света.

По време на мандата на Георги Първанов президентската институция започна да губи смисъл. В един критичен за съдбата на България период президентът остана невидим зад границите ѝ.

Освен неоправдано честите си посещения в Москва, Първанов рядко се появяваше в чужди столици, а когато се появеше оставаше незабелязан. Това бяха години, в които се решаваше не само съдбата на България в Европейския съюз, но се градеше нейният образ пред света. Това беше време, в което президентът трябваше да гарантира достойнството на българския народ по света.

Неделчо Беронов отново би дал смисъл на президентската институция.

Неговата образованост, езици и кариера го правят едно достойно лице на България.

Юлиан Попов, Великобритания

Това е единственият порядъчен човек от всички кандидати, ерго всеки порядъчен българин би гласувал за Беронов.

Нели и Валентин Хаджийски, Ню Йорк

Здравейте, приятели!

Аз също все повече се настройвам в ползва на г-н Беронов, както по положителни причини (лична преценка "за"), така и по отрицателни - не виждам кой от другите кандидати е по-привлекателен, обещаваш, вдъхващ доверие.

Изключително уважавам ерудицията на колегата Беронов, както и липсата на някои смущаващи записи в биографиите на мнозина от останалите кандидати.

Лично аз силно се заинтересовах от становището му относно Конституционната жалба и моля, четейки тези редове, да обърнете внимание на този пропуск в нашата Конституция. Изключително важна предпоставка, за напредък на гражданското съзнание у нас, както и за действителното упражняване на конституционните права и основните свободи.

Житейски опит, стил, устойчивост, дори известна аристократичност - дано не са само външна представителност, както стана с НДСВ.

Друг аргумент, според мен е практичността:

В България не е добре една партия или група, да задържа твърде дълго и твърде много власт. Всъщност - това едва ли е полезно за която и да е държава. Понастоящем, такава партия е БСП. Първанов като президент, подкрепен от управляваща коалиция вече имаше възможност, да направи необходимото за България. Не съм убеден, че то е твърде забележително. Заснети са добри кадри с негово участие и до толкова.

Все повече преценявам, като ефимерна евентуалната привлекателност на Сидеров, в качеството му на "отрезвителен душ" за "българските политици с кариера". Неговите възможности за каквото и да е положително действие остават непроверени до сега. При това, дори да разтърси позаседналите ни политици успешно, щетите от подобно президентство, могат да бъдат непредвидими.

За останалите кандидати, не мисля че е нужно да споменавам, предвид действителността за първите трима.

Тони Вълчев, Варна

Четейки нещата писани от вас, българите по света, виждам, колко трезво преценявате положението. В цялото ми семейство, няма човек, който да не подкрепи Беронов на изборите. При нас има и емоционален елемент - той прилича много на 95 годишния ми дядо, който е адвокат до мозъка на костите си и е най-достойният човек, когото съм виждал. Това е поколението българските юристи от преди от преди войната -  почтени и пример за цялото общество. Те са 100 процентов антипод на ширещата се чалга-биг брадър субкултура.

Поздрави,

Антон Василев, София

Ще гласувам за Неделчо Беронов, защото трябва да подкрепяме достойните и почтени хора в политиката. Не са много, затова трябва да направим това усилие.
Беронов е нашият шанс не само да недоволстваме без никакъв ефект, а да направим нашата собствена крачка да променим България към по-добро.

Сигурен съм, че Неделчо Беронов ще е един много по-добър президент заради готовността му да следва единствено собствените си морални устои и здрав разум, а не просто късогледа  партийна политика. И няма да обезценява достойнството на българите като сегашния президент, който награждава с най-високи национални отличия хора със съмнителна репутация и минало.

Сигурен съм, че в лицето на Неделчо Бернов ще имаме единствения президент, чиято енергия ще отива не за носталгия по миналото ни, а за достойно и равностойно място на България в бъдещето ни: Европейската демокрация и благоденствие.

Красимир Гаджоков, Торонто, Канада

Моят избор е Беронов.

Младен Чавдаров, Бургас

Гласувам за Беронов - между „нищото” и „нещото” да има избор???

Добри Генев, Швейцария

Здравейте,

Присъединяват се към вашите гласове не само моя глас, а и тези на сина ми и майка ми.

Моите причини да гласувам за г-н Беронов са не само емоционалната  фамилна привързаност към демокрацията, но и ясното съзнание че единствено г-н Беронов декларира осъществими ангажименти при пълно зачитане на законите за промяна на политическото статукво в България и на тоталната ни енергийна зависимост . Синът ми има още интересни аргументи, които са различни от моите и от тези на мама. По този начин г—н Беронов дава основание на 3 поколения у нас да гласуват за него, макар и с различна мотивация.

Рени Дамянова, България

Ще подкрепя Неделчо Беронов защото е за нова конституция и като бивш  
конституционен съдия знае каква трябва да бъде тя.

В Декларацията за правата на човека от 1789 г ясно са посочени  
естествените и неотменни човешки права в следния ред : "свобода,  
собственост, сигурност  и противопоставяне на потисничеството".

Българската Конституция от 1991 обявява в преамбюла си "вярност към  
общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство,  
справедливост и търпимост;"

16 години след като бе отречена и заклеймена, комунистическата  
идеология продължава да определя битието на българите чрез основния  
закон: колаж от красиви думи, но празни от съдържание, пренебрегване  
или премълчаване на основни човешки права.

Българската Конституция дефинира правото на собственост някак между  
другото, в член 17, а правото да се противопоставяш на  
потисничеството изобщо липсва в нея.

Ще подкрепя Неделчо Беронов защото е единственият кандидат, който  
ясно вижда къде трябва да мине "бръснача на Окам" в един нов текст,  
който да гарантира  "господството на закона, достойнството на човека,  
справедливостта на обществото, защита на собствеността и инициативата  
на личността.".

Ще го подкрепя и заради ясната му позиция за необходимостта от повече  
директна демокрация чрез ефективно право на референдум.

Атанас Чобанов, Франция

Защото не виждам за кого другиго бих могла да гласувам и защото с моя глас мога да кажа това, което и вие споделяте.

Диди Стоянова, Холандия

Здравейте,

Искам да се присъединя към вашата инициатива за подкрепа на единствения демократичен кандидат за президент. Ето моите мотиви:
Ще подкрепя г-н Неделчо Беронов, защото е единственият кандидат, който поставя въпроса за необходимостта от дълбоки институционални реформи – при това показва не само дълбоко познаване на президентските правомощия, но и яснота относно възможното им приложение за постигането на обществено значими цели.

За мен най-важната обществено значима цел е установяването на върховенство на закона, а то минава през изработването на нова Конституция с нов баланс на законодателната, изпълнителната и съдебната власти. Г-н Неделчо Беронов е единственият кандидат, който има смелостта и далновидността да заяви, че ще използва президентските правомощия за инициира не на дебат за нов основен закон.

С мисълта, че ние, днешните избиратели, носим отговорност не само за собственото си настояще, но и за настоящето на бъдещите български граждани, аз ще гласувам за Неделчо Беронов.

Поздрави. Марияна Широва-Симандре, Франция

И още един глас от мен за г-н Беронов, защото е опасно комунистите да завземат все повече територии.

Румяна Павлова, България

Аз лично, както и всички у дома ще гласуваме за Беронов. Радваме се ,че и българите в чужбина са активни, което е хубаво.

Галина Костадинова, България 

Бъдещият президент на България трябва да е човек с изключително висок морал, чисто минало и аналитичен ум. Неделчо Беронов притежава и трите. Те го правят най-добрия и единствен разумен избор днес. Нека не се поддаваме на евтини агитации да не гласуваме, да „загърбим” деня, в който реално НИЕ сме властта! Нека не забравяме, че нова къща не се строи със стари и изгнили подпори!

Татяна Басоглу, Китай

Аз и дъщеря ми ще гласуваме за Беронов, защото очевидно е почтен и достоен човек.

Таня и Камелия, България

Има ли изобщо друг избор?

Мария Василева, България

В нашето семейство всички ще подкрепим г-н Беронов, защото сме убедени, че ще бъде един президент по европейска мярка и България ще спечели много с него - както във вътрешен план, така и като международен авторитет.

Поздрави за чудесната ви инициатива!

Ангел и Мария Иванови,

Елена и Велизар

Естествено, че всеки здравомислещ човек ще гласува за г-н Беронов.

Димитър и Петя Иванови, САЩ

Ще подкрепя двойката Беронов/ Николова. Съгласен съм с аргументите. Ще изпратя писмото и на свои приятели.

Поздрави! Велизар Панчев

Подкрепяме вашия избор, той е и наш – на цялото ни семейство.

Ирина Николова, България

Подкрепям г-н Неделчо Беронов, защото:

1. Не харесвам, никога не съм харесвал и няма нито една причина, поради която някога да харесам партията, олицетворяваща червената диктатура в България.

2. Мисля, че единственото демократично управление от европейски тип може да бъде осъществено от Обединените Десни Сили в страната ни.

3. Мисля, че само с десен президент и дясно правителство милиардите народни пари откраднати от комунистическите лидери могат да бъдат намерени, а виновниците и техните протежета, управляващи парите сега - осъдени и хвърлени в затвора където им е мястото.

4. Могат да обединят и осъществят около себе си младите, кадърни и образовани хора на България.

Поздрави от:

А. Волф, Нидерландия

Защото ще бъде много по- достоен президент на България, отколкото днешната шушумига.

Нина Димова, Франция

Защото е много важно президентът да е почтен и достоен човек, затова ще гласувам за Беронов.

Антоанета Балабанова, САЩ

Защото Беронов е О.К.

Милен Костов

Защото Георги Първанов просто се оля да раздава държавни отличия на приятелчетата- всички до един като него - с тъмни петна в биографията. Сигурна съм, че Н. Беронов ще е съвсем друг тип президент- европейски, а не тъмен балкански субект с неясно минало.

Кристина Илиева

Споделям вашите аргументи и ще гласувам за г-н Беронов по същите причини.

Очевидно е, че в момента няма по-добра кандидатура.

Димитър Димитров, България

Г-н Беронов става все по-убедителен. Поведението му излъчва надпартийна
умереност и доброжелателност, което би могло да привлече колебаещите се.
За президентската институция, особено при членството ни в ЕС, фигурата
на Беронов стои много по- европейски, отколкото обременения със
зависимости и прегрешения послушник на Москва. В прекия дебат с г-н
Беронов Първанов изглеждаше несигурен и дори малко уплашен. Сега
става ясно защо при миналите избори някой го бе посъветвал да не се яви
в пряк сблъсък с разтропания Петър Стоянов. Приспивното мрънкане на
Първанов щеше да го провали, или най-малкото изложи.               

Лаура Мишел, София

От нас 4 гласа.

Христо Хаджитанев

За да не се срамувам от Президента си.
За да се движим напред, а не назад.

Мартин Заимов, България

Беронов- президент! Аз съм ЗА.

Слава Богу, тук в Чикаго ще има секция и ще гласувам.

Поздрави!

Александър Гевренов

Подкрепяме Беронов.

Мила Петрович, Чехия

Камен Цонев,Германия

Ще гласувам за Неделчо Беронов, защото:

- всеки глас е важен; 

- съм нормален мислещ човек и смятам за свой дълг да подкрепя кандидата на десницата;

- ми е омръзнало да слушам лъжите на откровено леви, маскирани леви и лъжедесни псвдополитици и моят вот е протест срещу тях.

Юлиана Бончева 

Ние сме ЗА Беронов.

Аксения Христова & Константин Николов, Холандия

Още от Избори 2006