ДПС-Кърджали номинира Делян Пеевски за евродепутат

Очаква се водач на листата да бъде екоминистърът Искра Михайлова

Делян Пеевски не идва на работа в Народното събрание от 14 юни миналата година, но ДПС -Кърджали пожела той да представлява избирателите от региона в Европейския парламент.

Най-голямата областна структура на ДПС в страната, тази в Кърджали, номинира народния представител, медиен магнат и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски за евродепутат. Освен него са издигнати още 10 кандидати.

Както съобщават местни медии, най-голяма подкрепа от ДПС - Кърджали са получили Емине Гюлестан и Неджми Али, като се очаквало Гюлестан да заеме мястото на Владко Панайотов, който разочаровал кърджалийци.

Излъчени от региона са още депутатът Мустафа Ахмед, младежкият лидер Илхан Кючюк, евродепутатите Метин Казак и Филиз Хюсменова, бившият депутат Неджми Али и други.

Това е станало на разширено заседание на партийната организация, проведено на 31 март. В предложението до Централното ръководство на ДПС те били подредени по азбучен ред, а не по място в кандидат-депутатската листа за Европейски парламент.

Окончателната листа на ДПС ще бъде представена в София, каза при последното си посещение в Кърджали лидерът на партията Лютви Местан.

По неофициална информация на Mediapool водач на листата ще бъде настоящият министър на околната среда Искра Михайлова.

Все още не е ясно дали Пеевски ще бъде включен в европейската листа на ДПС. "Това, че е номиниран нищо не значи, или поне нищо окончателно", коментираха депутати от партията.

Въпреки това, обаче съществува вариант скандалният народен представител и следовател в неплатен отпуск, чийто 24-часов престой начело на ДАНС предизвика половингодишни протести, взриви държавата и охлади отношенията на правителството с ЕС, все пак да бъде в листата на партията. "Възможно е да тегли нагоре", обясниха запознати, според които не е изключено така Пеевски да търси реабилитация след "демонизирането" на името му.

Ако волята на Пеевски е да замине в Брюксел, ДПС няма шанс да го спре, а Лютви Местан ще обясни в типичния си стил, че такава е волята на суверена, твърдят източниците.

Номинирането на Пеевски от най-голямата областна структура на ДПС има и символичен характер. Като аргумент за избирането на Местан начело на движението настоящият почетен председател Ахмед Доган изтъкна именно, че той е от Кърджали. Самият Пеевски се кандидатира за народен представител в сегашното НС като водач на листите в Пазарджик и Стара Загора и си избра да стане депутат от Пазарджик.

Споделяне

Още по темата

Още от България