ДПС отрича Пеевски да има кредити от ББР

ДПС отрича Пеевски да има кредити от ББР

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски никога не е имал кредити от Българската банка за развитие (ББР)- нито в лично качество, нито като собственик. Това обяви пред Нова тв зам.-председателят на партията Йордан Цонев по повод официално изнесената от Министерството на икономиката информация за едрите кредитополучатели от държавната ББР. Осем фирми, получили близо 1 млрд. лева, а над 500 млн. лв. са отишли на фирми, свързани индиректно с ексдепутата от ДПС Делян Пеевски.

Цонев обаче очаква, че ДПС очаква от министрите да изнасят само и единствено факти и призова министър Кирил Петков да каже има ли конкретни факти за участие на Пеевски.

"Иначе излиза "една жена каза на пазара". Нека да бъдем сериозни", призова то, като през цялото време подчертаваше, че Пеевски няма официално участие в посочените фирми. Индиректна връзка обаче има.

В неделя служебният министър на икономиката Кирил Петков в телевизионно интервю каза, че над 500 млн. лв. от кредитите на ББР са към 4 фирми, свързани индиректно с Делян Пеевски. Преди повече от 5 години бившият депутат от ДПС за кратко изсветли собствеността в някои от дружествата си, като "Булгартабак" и "Техномаркет" са едни от най-знаковите компании от бизнеса му. Затворената на 1 март 2019 г. цигарена фабрика "Благоевград БТ" има заем от над 126 млн. лв. от ББР.

Кредитът на "Техномаркет" възлиза на над 115 млн. лв. Друга компания, която според "Капитал" се свързва с Пеевски, е "Интернешънъл инвестмънтс" със заем от 120 млн. лв. от ББР. Официално неин собственик е Емил Робертов Василев, показва справка в Търговския регистър.

По думите на Цонев министрите от икономическия екип в служебния кабинет били свързани с "кръга Капитал" и затова се позовавали на журналистически разследвания, а не на данни от регистрите.

"Доколкото знам, само в една фирма - холдингът "Булгартабак", Пеевски е бил миноритарен собственик. Факт е, че г-н Пеевски няма такива кредити, никога не е имал", каза още Цонев.

По думите му "кредитът не е мръсна дума", а ББР била най-добре капитализираната банка в България.

"ББР има пълен лиценз. Това означава да дава кредити на малки, големи, средни и всякакви фирми. Второ - нека да проверят как са обезпечени въпросните кредити. Преди това има една проверка на Европейската централна банка, при която ББР също беше проверена. Какво показа тя - че в ББР няма необезпечени и лоши кредити и няма нарушен баланс", каза той.

По-рано Ивайло Мирчев от "Демократична България" отново пред Нова тв, че икономическото министерство е било отдадено на концесия на Пеевски и ДПС.

"ГЕРБ казват, че скандалът около Българската банка за развитие е претоплена манджа, но не казват, че той бе потулван с години. Министерството на икономиката бе отдадено на концесия на Пеевски и ДПС. Това е публична тайна и се случи под опеката на двама министри – Емил Караниколов и Лъчезар Борисов", каза той.

Мирчев подчерта, че според устава на ББР всеки кредит, който е над 5% от капитала на банката, трябва да мине през надзора.

"Тези кредити са с такъв размер и това означава, че шефът на надзора ги е одобрил лично", добавя Мирчев.

Според него, работата на банката е да помага на малките и средни предприятия, защото те имат много по-малък достъп до финансов ресурс.

"Основният въпрос е защо пари на данъкоплатците са използвани, за да се отпуснат кредити на големи фирми. И то неслучайни фирми. В устава на банката пише, че не може да отпуска кредити на фирми, свързани с политически лица. Имало е пропуски и от надзора на БНБ", заяви още Мирчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България