Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Официално: Пеевски, Вълка, Домусчиеви и Георги Самуилов са с най-големите заеми от ББР (обновена)

Министерството на икономиката ще провери всички раздадени кредити над 1 млн. лв. от ББР

73 коментара
Официално: Пеевски, Вълка, Домусчиеви и Георги Самуилов са с най-големите заеми от ББР (обновена)

Официално Министерството на икономиката съобщи имената на едрите кредитополучатели от държавната Българска банка за развитие (ББР). Няма случайни сред осемте фирми, получили близо 1 млрд. лева. Над 500 млн. лв. са отишли на фирми, свързани с ексдепутата от ДПС Делян Пеевски. Останалите са дадени на братя Домусчиеви, Румен Гайтански - Вълка, Георги Самуилов и Ангел Палийски.

Така, след като години наред в публичното пространство витаеха подозрения, че банката се ползва като касичка на приближени до властта държавни "бизнесмени", служебният министър на икономиката Кирил Петков най-сетне потвърди тази информация официално.

В понеделник Министерството на икономиката обяви списъка с 8-те фирми.

Три дружества са получили заеми от по над 140 млн. лв. - "Слънчев ден" АД, "Благоевград – БТ" АД и "Роудуей кънстракшън" АД.

Други две дружества са взели по над 115 млн. лв. от държавната финансова институция - "Маркет инвестмънт" АД ("Техномаркет") и "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД.

Параходство "Български морски флот" АД на братя Домусчиеви, "Транспект" АД и "Инса Ойл" ЕООД на Георги Самуилов са взели по над 60 млн. лв.

Витаещите съмнения около обръча на Пеевски

В неделя служебният министър на икономиката Кирил Петков в телевизионно интервю каза, че над 500 млн. лв. от кредитите на ББР са към 4 фирми, свързани индиректно с Делян Пеевски.

Преди повече от 5 години бившият депутат от ДПС за кратко изсветли собствеността в някои от дружествата си, като "Булгартабак" и "Техномаркет" са едни от най-знаковите компании от бизнеса му.

Затворената на 1 март 2019 г. цигарена фабрика "Благоевград БТ" има заем от над 126 млн. лв. от ББР. Кредитът на "Техномаркет" възлиза на над 115 млн. лв.

Друга компания, която според "Капитал" се свързва с Пеевски, е "Интернешънъл инвестмънтс" със заем от 120 млн. лв. от ББР. Официално неин собственик е Емил Робертов Василев, показва справка в Търговския регистър. Преди около две години "Интернешънъл инвестмънтс" придоби петзвездния луксозен хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халкидики от руснаци. През миналата година конролираните от Пеевски издания "Монитор" и "Телеграф" твърдяха, че този хотел е придобит от лидера на БСП Корнелия Нинова със заем от ББР. Тя обаче отрече и се закани да съди авторите на публикациите. Нинова твърди, че ББР се е превърнала в банка на олигарси.

Дружеството "Слънчев ден" официално се води на собственика на "Съни тур" Ангел Палийски, който купи фирмата от Георги Гергов. Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев обаче нарече Палийски "сламения човек на Пеевски - типично подставено лице" в интервю през 2019 г. Василев твърди, че именно със заем от ББР Палийски купува "Слънчев ден" и луксозния хотел "Ястребец" на Боровец. Сега Министерството на икономиката признава, че "Слънчев ден" е получило заем от над 140 млн. лв. - почти колкото е максималният размер на кредитите, които има право да отпуска ББР.

Най-големият заем за Вълка - 150 млн. лв.

Максималният таван от 150 млн. лв. кредит от ББР получава "Роудуей кънстракшън", свързана с Румен Гайтански - Вълка, близък до почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Средствата са използвани за покупката на строителната "Пътстройинженеринг" АД със седалище в момчилградско село. Тези 150 млн. лева се плащат на предишния собственик на тази компания - "Био майнинг", който е Румен Гайтански. "Био майнинг" е компанията, която по думите на държавните органи строи незаконно на територията на Държавно ловно стопанство "Искър". Но все още Столична община не сколасва да издаде заповед за събаряне на обекта.

Този кредит е показателен за това как се отпускат заеми на "наши хора", срещу което представители на ГЕРБ възразиха по време на изслушването в парламентарната комисия за ревизия на управлението им. "Лихвата по него е най-малко 3.75 процента, а вноската по главницата за 2020 г. е едва 170 хиляди лева, т.е. малко над 0.1% от общия размер. Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, дотогава я камилата, я камиларя", отбеляза депутатът от "Демократична България" Владислав Панев.

"По-скромните" от Пеевски

Останалите едри кредити също са раздадени на "неслучайни бизнесмени", както се изрази икономическият министър Кирил Петков.

Над 60 млн. лв. заем получава "Параходство БМФ" АД на братята Кирил и Георги Домусчиеви. В същото време от години държавата и братя Домусчиеви се съдят за около 52 млн. лв., заради неизпълнението на приватизационния договор.

"Инса ойл" на Георги Самуилов, също е получила кредит от над 60 млн. лв. от ББР. Той доби популярност, след като плати 46 млн. лв. за покупката на Общинска банка, която официално беше придобита от регистрирания в Лихтенщайн фонд "Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК" (Novito Opportunities Fund AGmvK). Останаха обаче съмнения, че зад купувача се крие едър копрулентен български депутат.

Последният заем от над 60 млн. лв. от ББР е за "Транспект" АД. Компанията беше създадена през 2018 г. с цел да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес". Преди това "Юнион Ивкони" се контролира от близка до "Еврохолд" компания (влязла като кредитор) и основателите - един от които е бившият депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов. През годините обаче компанията е приемана по-скоро за част от обръчите на ДПС и реално контролирана от Рамадан Аталай, като синът му Ревин дори беше акционер.

Не е ясно защо в съобщението на икономическото министерство липсва отпуснатият през 2020 г. кредит от 75 млн. лв. на "Свети Георги груп", свързана с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп". След този заем тогавашният премиер нареди изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев да бъде сменен.

Новият министър на икономиката Кирил Петков обаче акцентира, че отговорността за всички тези отпуснати кредити е на надзора на ББР, който одобрява всеки кредит над 5 млн. лв. и се закани да го смени.

Тръгва проверка в ББР

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие, се казва в съобщението на Министерството на икономиката.

Тя ще провери съответствието на процедурите по отпускане на кредити от кредитната институция със закона за ББР и устава на банката.

Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв. Не е ясно колко на брой са те, но преди година бившият министър на икономиката Емил Караниколов обяви, че раздадените заеми в размер на над 5 млн. лв. само по време на управлението на Стоян Мавродиев са повече от 60.

ББР: Не сме банка на едрия бизнес

Въпреки тези факти ББР излезе с официално съобщение преди това на икономическото министерство, в което декларира, че не е банката на едрия бизнес и обещава "пълно съдействие" при проверката на икономическото министерство.

"Приоритетите в дейността на банката са били съобразени с политиката на действащите правителства на Република България, както и с цел печалба като търговска банка, изпълнявайки основната ѝ функция за подкрепа на малки и средни предприятия (МСП)", се казва в съобщението до медиите от ББР.

От там обясниха, че към края на март 2021 г. банката е с най-висока капиталова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива – рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава.

"ББР има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор. Банката привлича средства от тях на базата единствено на доброто финансово състояние и репутацията си", посочват още от финансовата институция.

А за да не може да раздава такива големи кредити на избрани бизнесмени, икономическият министър обеща да бъде направена промяна в устава на ББР. "Банката трябва да помага на малкия бизнес", заяви Кирил Петков в телевизионно интервю в неделя.

Ексминистър Лъчезар Борисов: Някой е подвел министър Петков

Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов обаче не мисли така и публично защити банката, на която беше председател на Надзорния съвет до лятото на 2020 г.

"Може би някой е подвел министър Петков по отношение на структурата на портфейла на ББР и за останалите неща, които бяха споделени във вчерашния ден", коментира в понеделник Лъчезар Борисов пред бТВ.

Той посочи, че "състоянието на банката от гледна точка на поведение и отношение към всеки един от кредитополучателите, включително и тези, които визира министър Петков, са били обект на проверка от много международни институции".

Лъчезар Борисов смята, че с обявяването на кредитите в понеделник, министър Кирил Петков е оповестил информация, която е банкова тайна. Това е спорно твърдение, тъй като тази информация може да бъде открита в Търговския регистър за всяка една от компаниите.

Ексикономическият министър разясни, че активите на ББР са 4 млрд. лв. Като брой кредитополучатели микро, малките и средни предприятия са 99.2% от всички, а като отпуснат финансов ресурс - 62 на сто от кредитите. В същото време към големите компании са насочени 23% от целия финансов ресурс на банката. Освен това 1.5 млрд. лв. от актива на ББР са налични - около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. са в ценни книжа, каза Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

73 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #73

  ...за да спаси себе си, гЭшеф ще трябва да "изпусне" още ... едни снимки ;-))) - тоя път - от "чекмеджето на пЭЭфски...

 2. Филка Русофилка
  #72
  Отговор на коментар #69

  Oткъдe щe ти знaм aз „зaкoнитe и цeннocтитe в oнaя вceлeнa Xapвapд“? Caмo кaтo чуx, чe Xapвapд бил ocнoвaн кaтo кoлeж нa Кeймбpидж cpeдaтa нa 17 в., кoгaтo eдвa ce e пoявил литepaтуpният aнглийcки (6-7 вeкa cлeд Cтapoбългapcкия) и дo нaчaлoтo нa 19 в. бил caмo cpeднo училищe зa библeйcки и дpeвни eзици, oткaзax ce дa xoдя тaм. :) Виж, Кeймбpидж e дpугo нeщo. Мaкap чe пpи ocнoвaвaнeтo му пpeз 13 в. xeптeн нe e имaлo литepaтуpeн aнглийcки eзик, вce пaк нeгoви cтудeнти в cpeдaтa нa 19 в. peшиxa нa

 3. Коментарът е изтрит в 23:05 на 18 май 2021 от автора.
  #71
 4. Bлaдo
  #70
  Отговор на коментар #67

  ...и диетата не помага, а?, Филко...? ;-)) (от друга страна - и цОнеф от дпс е на твоя хал... - отрича :-)))

 5. Джелсомино
  #69
  Отговор на коментар #67

  Ти пък от къде знаеш какво е допустимо или какво може да се очаква от харвардски възпитаник, била ли си поне за малко в оная вселена, знаеш ли и законите и ценностите. Тука от нашата кочина на такъв човек ще даваш акъл.

 6. Филка Русофилка
  #68

  3. Нeдoпуcтимo e „xapвapдcки“ учeник дa peзили бългapcки бaнки, вкл. ББP: - C нaй-виcoкa кaпитaлoвa aдeквaтнocт 38% пpи cpeднo 20% зa дъpжaвaтa; - Пpoвepeнa oт EЦБ, кoятo пoтвъpди, чe нямa нeoбeзпeчeни и лoши кpeдити; - C нacкopo пoвишeн инвecтициoнeн кpeдитeн peтинг oт ФИЧ; - C пълeн бaнкoв лицeнз, т.e. зa кpeдити нa вcякaкви клиeнти; - C 99,2% oт клиeнтитe мaлки, cpeдни и микpoпpeдпpиятия (2/3 oт cтoйнocттa), oбщинcки пpeдпpиятия и 23% зa кpeдити нa пo-eдpи кpeдитoпoлучaтeли, oт кoитo „Пeeвcки“ нямa нитo 1 бp.; - C 4 млpд. aктиви и 1,5 млpд. peзepви, т.e пoвeчe oт кaпитaлa 1,4 млpд.

 7. Филка Русофилка
  #67

  1. Зa учpeдитeля Киpил Пeткoв нa ДAБ oт кpъгa Кaпитaл нa Пpoкoпиeв, pъкoвoдящa ДeБъ, къдeтo Кocтoвaтa ДCБ e дaдeнa пoд киpия, e нopмaлнo дa ce изкaзвa кaтo миcиpкa c „витaeщи cъмнeния“, pecп. кaтo лaiнoмemиme Ивo Миpчeв, муmpeca Мaямa, oтpoвнo-кoмуниcтичecкoтo тpиo-тaлибaни и пpимитивните им фeнoвe; 2. Oт турнатия зa миниcтъp „xapвapдcки“ учeник Киpил Пeткoв, oбaчe ce oчaквa дa oтвopи peгиcтpитe нa ББP и чиннo, кaтo учeничкa, дa дoклaдвa фaктитe. A нe peзилeнe нa бaнкoвaтa cиcтeмa и дъpжaвaтa, кoeтo e в „пpepoгaтивитe“ нa xибpидeнтa и дpугитe гopeизбpoeни тъмни бaлкaнcки cубeкти-мeтeжници;

 8. milan
  #66
  Отговор на коментар #62

  ББР е минала теста при влизане в Европейския банков съюз.

 9. milan
  #65

  Апропо, кой създаде майката на Пеевси, тотоцарицата, ако трябва, да се върнем в зрелия социализъм, БКП/ДС, я създадоха, както и черепа Божков, те ги направиха богати, с условието, да пълнят партийната каса.

 10. milan
  #64

  Waw, голям"удар"на харварджията, няма що. И културистът, който щял да респектира длъжници, явно, така е"работил" Божков черепа, силово.Как функционира бизнесът, ако не с кредити? По-важното е, дали те са обезпечи и дали се погасяват редовно Ако това е така, няма проблем, да ги получи, дори Пеевски. Ако дава работа на хиляди хора, ако си плаща данъците, който и да е, бизнесмен, може да взема кредит, те банките са за това.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.