Банката за развитие отпуснала кредит и за Маджо

Държавната институция вероятно възражда стари спорни практики, става ясно от разследване на "Капитал"

Банката за развитие отпуснала кредит и за Маджо

Държавната Българска банката за развитие, която преди дни бе включена в списъка на парламентарната комисия за ревизия, оглавена от Мая Манолова, отново е отпуснала съмнителен заем. Кредитът е на стойност около 19 млн. лв. и е за компания, свързана с някогашния лидер на СИК Младен Михалев-Маджо, разкрива в свое разследване "Капитал".

"Конкретно става въпрос за 19 млн. лв. заеми, отпуснати от ББР за наскоро създадената компания "Новактис" с договор от 6 април. Формално нейни собственици са две лица - Мирослав Илиев (70%) и Красимир Минчев (30%), но косвените индикации водят към някогашния лидер на силовата групировка СИК Младен Михалев-Маджо. Два дни по-късно, на 8 април, компанията придобива имоти в Силистра и Варна от "Феникс кепитъл". Основно това е някогашният завод за аерозоли, силикони и други уплътнители на фалиралия "Бросс холдинг", който чрез доста спорни действия през 2013 г. измъкна активите буквално под носа на тогавашните си кредитори - ОББ и ДСК, и ги остави с около 10 млн. лв. несъбираеми вземания. Разследване на "Биволъ" от 2019 г., базирано на изтеклите документи от Panama Papers, пък показа, че въпреки че не е деклариран като такъв в България, краен действителен собственик на "Феникс кепитъл" е именно Михалев", пише "Капитал".

Преди година в предишно свое разследване изданието разкри друг съмнителен кредит на ББР – 75 млн. лв. за колекторска фирма, след който премиерът Бойко Борисов уволни дългогодишния изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев, както и целия борд на финансовата институция.

По време на престоя си начело на ББР Мавродиев утвърди практиката държавната банка да се ползва като касичка на близки до властта бизнесмени и олигарси вместо за подкрепа на малкия и средния бизнес, каквато е функцията ѝ по закон.

В последните години публичност добиха скандални случаи с огромни заеми от по около 150 млн. лв. в полза на фирми, свързани с Румен Гайтански - Вълка и Делян Пеевски. Появиха се и данни, че експозицията към бизнеса на Пеевски е нараснала на 250 млн. лв., но бившият депутат винаги е отричал да има нещо общо с ББР.

След смяната на Мавродиев имаше известно затишие на проблемни практики на ББР, но най-новото разкритие на "Капитал" е знак, че в периода на безвластие вероятно текат нови опити да се възраждат спорни кредитни практики.

През годините най-упорито за оставката на Мавродиев и смяната на модела на управление на ББР настояваше "Демократична България". За прозрачност се бореше и депутатът от БСП Румен Гечев, но до по-голяма отчетност на кредитите, отпускани от ББР, така и не се стигна с аргумента, че тази информация е банкова тайна.

Пълният текст на разследването на "Капитал" може да бъде прочетено тук.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес