Мавродиев с две вили в Гърция, купени през офшорки? Нов сюжет на сценката Ламбовски - Маджо

Бившият шеф на Банката за развитие плаши със съд

Мавродиев с две вили в Гърция, купени през офшорки? Нов сюжет на сценката Ламбовски - Маджо

Репликата, изпусната от бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски пред Христо Иванов за бившия сикаджия Младен Михалев- Маджо, се разви в нов сюжет. Негов централен герой е бившият главен изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев, който преди това бе шеф на Комисията за финансов надзор. Рано сутринта в четвъртък той заплаши със съд Ламбовски и журналисти, които разпространяват твърдения на ексдепутата. Става въпрос за къщи в Гърция, за които Ламбовски твърди, че са на Мавродиев.

Така картината леко полека се избистря с публикуваните в afera.bg снимки и детайли по случая, за които се твърди, че са пратени от "родолюбив български журналист" от бТВ. Допълнителна проверка на "Капитал" показва, че те не са без основания.

Историята

Стоян Мавродиев купува поетапно през кипърска компания две къщи от Ламбовски в гръцкото градче Посиди, на първия ръкав на полуострова Халкидики, които не е декларирал и за които не е ясно какъв е произходът на средствата, пише "Капитал".

Най-вероятно Ламбовски е планирал да даде гласност на този казус, след като самият той бе осветен като действащо лице в разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". Най-вероятно по тази причина Мавродиев е звънял на съоснователя на някогашната групировка СИК Младен Михалев-Маджо с молба да посредничи и осигури тишина по случая. Но преди това Ламбовски разказва историята пред камера в бТВ, след което "родолюбив журналист" я изпраща на afera.bg.

Според проверката на "Капитал" Стоян Мавродиев придобива първо една къща от Ламбовски, още докато е председател на Комисията за финансов надзор. Вероятно сделката е станала във втората половина на мандата му (2010 - 2016 г.). По-късно, вече като главен изпълнителен директор на ББР, Мавродиев купува и втора къща от Ламбовски.

Според публикацията на afera.bg Мародиев е заявил пред Ламбовски, че я купува за премиера Бойко Борисов с пари от Делян Пеевски. За това няма никакви доказателства към момента, но Ламбовски твърди, че разполага с аудиозапис от разговорите си с Мавродиев, което би могло да докаже участието му в сделките, които са станали през кипърската фирма "Вердаско". Според информация на "Капитал" фирмата e Vardesco Holdings и тя наистина води много близо до Мавродиев.

И подземния свят

Каква точно е версията на Ламбовски не е публично известно, защото пред бТВ бившият депутат от НДСВ говори по темата с недомлъвки и без да каже името Мавродиев.

То беше изречено само от въвлечения в скандала лидер на "Демократична България" Христо Иванов. Той каза, че с Ламбовски освен за разследването "Осемте джуджета", са говорили за Мавродиев.

Малко след 7 сутринта на 13 август Мавродиев праща съобщение до медиите от поща в gmail. В него той обвинява Ламбовски, че го изнудва и рекетира.

"Не притежавам къща в Гърция и това лесно може да се провери в имотните регистри на страната. Наети от мен гръцки адвокати работят от две седмици по жалба за изнудване срещу Димитър Ламбовски. Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен - за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици", пише Мавродиев без да споменава за кои политици става въпрос.

Засега няма официален коментар на Ламбовски по новото развитие на скандала.

Важно е обаче да се установи дали Стоян Мавродиев наистина е звънял на Маджо, кога и с какви претенции спрямо Ламбовски. Както и ако последният наистина е разказвал това на Христо Иванов или някой друг и е смятал да разкрие притеснителни неща за Мавродиев, как той е научил за това. А също и какво е естеството на евентуалния рекет към него.

В миналото Стоян Мавродиев беше призован като свидетел по делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо. Прокуратурата искаше да го разпита заради негови подписи под документи на фирми, през които са преминавали значителни парични потоци от трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Мавродиев така и не се яви пред съда, а впоследствие Брендо беше осъден в три държави за трафик на наркотици, а в България включително и за пране на пари от наркотрафик.

"Капитал" припомня и за друга връзка на Мавродиев с групировката СИК. През 2006 г. бившият депутат от ГЕРБ, шеф на финансовия надзор и ексбанкер Мавродиев купува от друг съосновател на силовия застраховател - Румен Николов-Пашата апартамент в София за 219 хил. лв. Той се намира на ул. "Якубица" 2А и днес там се помещават двете нови консултантски дружества на Мавродиев, регистрирани след отстраняването му от ББР. Преди години обяснението на Мавродиев беше, че е придобил жилището чрез имотна агенция и не е знаел кой е предишният собственик.

Като шеф на ББР пък Мавродиев нашумя с раздаването на кредити за стотици милиони на фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка. Именно заради един такъв скандален заем премиерът го уволни. А по-късно Борисов каза, че не се чувства подведен от Мавродиев.

При последното публикуване на имотните декларации на властта, което се случи през лятото на 2019 г., Мавродиев не е декларирал къща в Гърция, но се оказа, че е най-скъпо платеният служител на държавна служба у нас с месечен доход от труд, равняващ се на около 36 000 лв. за 2018 г. По време на коронакризата през пролетта той обяви, че ще работи без възнаграждение, но няколко дни по-късно бе "уволнен".

Ето и писмото на бившия шеф на ББР до медиите:

Обръщам се към вас по повод клеветническата кампания, подета срещу мен от Димитър Ламбовски с цел да отклони вниманието от скандала с видеото, в което той се обръща към Христо Иванов с реплика за Младен Михалев-Маджо.

След огромния публичен конфуз за председателя на партия "Да, България" и нестихващия скандал, в определени медии бяха разпостранени анонимни твърдения, че аз притежавам къща в Гърция, а за повече сензационност бяха намесени имената на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски. В този компромат няма грам истина!

Не притежавам къща в Гърция и това лесно може да се провери в имотните регистри на страната. Наети от мен гръцки адвокати работят от две седмица по жалба за изнудване срещу Димитър Ламбовски. Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен - за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици.

Тъй като мястото на престъпното деяние е в Гърция - искът ми е адресиран към гръцките власти. Вече са сезирани следствените органи и прокуратурата в Гърция. В момента, в който бъдат предприети действия от гръцките власти, ще ви информирам с всички подробности.

Български адвокати ще подадат жалби в българската прокуратура срещу медиите, позволили си да тиражират анонимните съчинения с абсолютни лъжи срещу мен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?