Шефът на ББР Стоян Мавродиев е най-скъпият държавен кадър с 36 000 лв. на месец

Премиерът му диша праха с пет пъти по-ниска заплата, назад е дори управителят на БНБ

Стоян Мавродиев, Снимка: Архив

Главният изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев се оказа най-скъпо платеният служител на държавна работа, става ясно от имуществените декларации на властта, публикувани от КПКОНПИ.

Трудът на банкера, който е оценен на 36 211 лв. месечно (434 537 лв. на година), се оказва много по-ценен от този на министър-председателя, чието възнаграждение е било 6954 лв. чисти пари през 2018 г., тоест пет пъти по-малко от този на банкера.

Преди около десет години, още в първия премиерски мандат на Борисов, тогавашният министър на финансите Симеон Дянков се опита да реформира заплащането в администрацията. Тогава Борисов обяви, че никой чиновник не може да взима по-голяма заплата от неговата. Вярно е, че ББР е структура извън изпълнителната власт и нейният шеф вероятно иска да е равностоен на колегите си от частните банки, но в случая все пак става дума за държавна структура.

Заплатата на Мавродиев се гласува от надзорния съвет на ББР, начело със зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Възнаграждението на държавния банкер Мавродиев надвишава дори средното за мениджърите в частния банков сектор. За равнищата там може да се съди от заплатата на управителя на Българската народна банка Димитър Радев. Според закона за БНБ заплатите в централната банка не може да са по-ниски от средните пазарни нива, за да няма текучество на персонала и БНБ да привлича висококвалифицирани специалисти, а и да е независима. Така, според официалния годишен отчет на БНБ, управителят ѝ Димитър Радев е получавал по 15 368 лв. на месец през 2018 г., а според данъчната му декларация чистите му пари от трудови доходи през същата година излизат по 22 079 лв. И двете суми, които би трябвало да отговарят на средните възнаграждения за топ мениджъри в банковия сектор, са значително по-ниски от заплатата на Мавродиев.

По-високо от управителя на БНБ е оценен и трудът на другия изпълнителен директор на ББР - Николай Димитров, който за година е взел 380 221 лв. Това прави по 31 685 лв. на месец. Довереният човек на Мавродиев, който е и третият изпълнителен директор на държавната банка – Румен Митров, е получил 383 942 лв – по 31 995 лв. на месец.

Държавната ББР и централната банка са двете институции с най-високи възнаграждения в държавата, като всички останали са много назад.

Комисията за финансов надзор се опитва да ги догони, макар и неуспешно на този етап. След като шефовете на КФН вдигнаха заплатите си почти тройно в началото на 2018 г., бившата председателка Карина Караиванова е обявила в декларацията си получени чисти пари по 18 716 лв. на месец. За сравнение, през февруари 2018 г. Караиванова каза пред медиите, че новата ѝ заплата е 13 146 лв. на месец, но очевидно е взимала и надбавки. Въпреки това Караиванова не може да се мери с колегите си нито в ББР, нито в БНБ.

Заплатата на Мавродиев надхвърля дори доходите на един от най-богатите директори на държавни болници – шефа на "Св. Екатерина" Генчо Начев. Той е обявил 105 415 лв. от директорския пост и 302 730 от други трудови доходи, например медицинска дейност. Сборът на двете суми прави чисто трудово възнаграждение от около 34 012 лв. на месец.

Шефовете в държавната енергетика също не могат да достигнат висините на Мавродиев. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов например е получил 177 699 лв. трудови доходи, което прави по 14 808 лв. на месец.

Заплатите в правосъдието също изостават от тези в банкерския сектор. Главният прокурор Сотир Цацаров е обявил възнаграждение около 9000 лв. Подобни са и заплатите на съдиите, чиито декларации обаче не се обявяват от КПКОНПИ, а от съдебния инспекторат.

Председателят на Конституционния съд Борис Велчев декларира 154 519 лв. трудови доходи за година, а президентът Румен Радев е получил 122 723 лв., което прави по около 10 000 лв. на месец. Министрите са взимали по около 5000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?