Драгомир Стойнев: Не стартираме АЕЦ ”Белене” от утре

Намерението да се стартира АЕЦ ”Белене” не означава, че централата ще заработи веднага. Това каза министърът на енергетиката Драгомир Стойнев на Бузлуджа.

”Искам ясно и категорично да заявя - в момента се прави оценка на икономическо-техническия анализ на проекта, правят се прогнози относно бъдещите потребления на електроенергия в дългосрочен план. Този текст, който го видяхте в програмата, бе записан и в плана "Орешарски", имаше го и в програмата на БСП, но това по никакъв начин не означава, че от утре стартираме проекта”, каза той.

Преди ден премиерът Пламен Орешарски представи управленската програма на кабинета си пред Националния съвет на БСП и в нея е заложен рестарт след ясна икономическа обосновка на спрения през март 2012 година от правителството на ГЕРБ ядрен проект.

”Държавата няма да издава банкови гаранции, този проект няма да бъде върху гърба на българските данъкоплатци”, допълни той.

”В момента няма инвеститор. Така че от вчера изявлението, смятам, че неправилно са били интерпретирани думите на министър-председателя”, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?